V filmu Schindlerjev seznam, ki ga je režiral Steven Spielberg in govori o članu nacistične stranke, ki je več tisoč Judom pomagal pri begu, se je Oliwia kot triletna deklica sprehodila skozi geto v Krakovu, njen rdeči plašček pa je bil tudi edini barvni dodatek v sicer črno-belem filmu. Simbolno je predstavljala tudi prepad med upanjem in brezupom, nasiljem in sočutjem.

Oliwia Dabrowska se je zdaj odločila, da tudi sama pokaže solidarnost. Že pred tedni se je pridružila poljskim prostovoljcem, ki na meji sprejemajo ljudi, ki zaradi vojne bežijo iz Ukrajine. Svoje delo in vtise objavlja tudi na Instagramu. Že sredi marca je objavila ikonično sceno iz filma, kako kot deklica hodi pred nacističnimi vojaki, pod njo pa je zapisala: "Vedno je bila znak upanja. Naj bo to tudi danes."

Še zdaj na meji prostovoljcem deli hrano in zbira denarno in finančno pomoč in prek družbenih omrežij deli vtise svojih spoznanj: "Vsaka malenkost šteje – stvari, denar, lahko pridete na mejo kot prostovoljec. Razmere so dramatične, videla sem na lastne oči ... Ko vidim otroške obraze, komaj zadržujem solze. Ne morem niti napisati, kaj vse vidim tukaj, saj preprosto nimam besed. Nihče, ki tega ni videl sam, si ne more predstavljati groze in strahu v očeh beguncev."