Brad Pitt je bil po orkanu Katrina zelo angažiran v New Orleansu s svojimi dobrodelnimi projekti. Foto: AP
Brad Pitt je bil po orkanu Katrina zelo angažiran v New Orleansu s svojimi dobrodelnimi projekti. Foto: AP

V srce parajočemu intervjuju je odvetnik žrtev orkana, ki so kupile domove z napakami – oglaševal jih je Brad Pitt –, dejal, da so "verjeli v sanje, ki jim jih je prodajal, a so dobili le prelomljene obljube".

Leta 2006 sta Pitt in njegova organizacija Make It Right začela graditi poceni domove za prebivalce devetega okrožja New Orleansa, ki so leto dni pred tem v orkanu Katrina izgubili vse svoje imetje. A eksperimentalne, do okolja prijazne stavbe so se izkazale za polne napak, prebivalci pa so se morali spopadati s plesnijo.

Odvetnik Ron Austin je v imenu opeharjenih prebivalcev leta 2018 vložil tožbo, ti pa še vedno od Pitta in njegove organizacije terjajo odgovore. "Verjeli so v Brada Pitta. Verjeli v sanje, ki jim jih je prodal ... Na žalost je vse, kar so dobili, kup prelomljenih obljub. Živijo v gnilih hišah, ki bi jih bilo treba porušiti in zgraditi povsem na novo," je dejal Austin za Newsnation.

Domove so prodajali po 150.000 dolarjev, a kaj, ko niso bili primerno zgrajeni za vlažno podnebje Louisiane. Foto: AP
Domove so prodajali po 150.000 dolarjev, a kaj, ko niso bili primerno zgrajeni za vlažno podnebje Louisiane. Foto: AP

Pitt je pomagal zbrati na milijone dolarjev za gradnjo domov, ki so jih prodali po okoli 150.000 dolarjev.

Page Six poroča, da je leta 2018 Pitt iz lastnega žepa doniral več milijonov dolarjev, da bi pomagal popraviti domovanja, ki niso bila zgrajena, da bi lahko zdržala tropsko podnebje New Orleansa, navaja tožba.

Hiše, neprimerne za podnebje New Orleansa

Nekatere hiše niso bile prebarvane z vodoodporno barvo ali so bile brez žlebov. Nekatere so imele ravne strehe ali pa so bile tako slabo izolirane, da ko je vanje vdrla vlaga, se ta ni mogla posušiti. Rezultat: termiti in strupena plesen, zaradi katere naj bi eden od prebivalcev celo umrl.

Prebivalci se počutijo opeharjene. Foto: AP
Prebivalci se počutijo opeharjene. Foto: AP

“Žal se nimajo kam obrniti. Brad Pitt in njegova organizacija sta zaprla svoje urade," je povedal Austin. A, kot je dodal, se nameravajo “boriti vsak dan", da bi se Pitt in predstavniki zglasili na sodišču in odgovorili na vprašanja, kaj je šlo narobe in kako nameravajo "te napake popraviti".

Pittovi odvetniki skušajo igralca že vse od leta 2018 ločiti od dobrodelne organizacije in vložili so zahtevek, da se njegovo ime umakne iz tožbe, češ da ni bil odgovoren za gradnjo.

Vir blizu 58-letnega zvezdnika je povedal, da so mu odvetniki zagotovili, da nima nobene pravne odgovornosti za odločitve, ki so jih sprejeli drugi, a da ostaja Brad Pitt osebno predan temu projektu in da bo skušal pomagati, da bi rešili nastali položaj. "To je bilo nekaj, kar mu je od samega začetka veliko pomenilo, in res si želi storiti vse, da bi pomagal to stvar pripeljati do bolj pozitivnega konca,” je še dodal.