Pevki, ki je še pred kratkim kot ena izmed žirantov pomagala izbrati ukrajinskega predstavnika na Evroviziji, se je svet spremenil praktično čez noč. Z otrokoma je zapustila dom in moža. Ta je ostal v Ukrajini, da bi pomagal materam in otrokom prečkati mejo, je povedala v enem izmed intervjujev.

"Odločila sem se zapustiti Kijev 24. februarja zvečer, ko so se v bližini moje hiše zaslišale eksplozije. Odločili smo se, da grem z otrokoma v zahodno Ukrajino – v Ternopilj in morda Lvov. Tam smo preživeli noč v vasi z nekaterimi ljudmi. Razmišljali smo, da bi ostali tam in počakali nekaj časa, da vidimo, ali se bodo razmere umirile." To se ni zgodilo, tako da je pot nadaljevala, njen končni cilj je bil Carigrad, kjer živi njena sestra.

"Imam upanje v našega predsednika, vojsko, naše pogumne moške in ženske. Ukrajina ne sme biti utišana. Ukrajina ne more biti premagana, " je zapisala na Instagramu, kjer je delila fotografijo sebe in otrok.

V drugi objavi na družbenem omrežju, kjer je delila fotografije in posnetke zaklonišč in uničenih stavb, je zapisala: "Ustaviti moramo Putinovo rusko vojno. To je popolnoma noro. Stojte Ukrajini ob strani. Naši otroci umirajo."

Sorodna novica Foto in video: "Vse note, vse besede so o moji družini"

1944 z novim pomenom
Pevka je sprejela vabilo nemških in romunskih organizatorjev nacionalnih evrovizijskih izborov, da predstavi svojo zgodbo in znova zapoje pesem 1944, s katero je leta 2016 zmagala na Evroviziji in ki pripoveduje osebno zgodbo o izgonu Tatarov s Krima.

Pesem 1944 opisuje doživetja njene prababice. "Vse note, vse besede so o moji družini. Zelo težko opišem, kako se počutim. Raje bi videla, da se ti grozni dogodki ne bi zgodili moji prababici, in celo bi raje videla, da ta pesem ne bi obstajala," je povedala po evrovizijski zmagi leta 2016.

Pesem je znova v ospredju, danes zvečer jo bo zapela na nemškem finalnem izboru Germany 12 Points v Berlinu, pozneje pa bo nastopila še na romunskem nacionalnem izboru Selectia Nationala.

Džamala je leta 2016 slavila na Evroviziji s pesmijo 1944. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Džamala je leta 2016 slavila na Evroviziji s pesmijo 1944. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Pesem 1944 je zame, žal, dobila nov pomen. Ampak zmagali bomo. Znova," je zapisala na Instagramu.

Obe vabili izražata enotnost z Ukrajino, ves denar, ki ga bodo zbrali ob glasovanju, pa bodo namenili ukrajinski vojski.

"Potem ko sem evakuirala svoja otroka, bom posvetila vse temu, da ljudem povem resnico o tem, kaj se trenutno dogaja v Ukrajini. Želim, da svet ve za zlo, ki je prišlo k nam. To, kar se trenutno dogaja v Ukrajini, ni kriza. Ni "vojaška operacija", to je vojna polnega obsega brez pravil. Rusija je svet postavila pod grožnjo tehnogene katastrofe," je še sporočila Džamala.