Sheeran trdi, da spoštuje pravice vseh glasbenikov, tudi tistih manj znanih. Foto: EPA
Sheeran trdi, da spoštuje pravice vseh glasbenikov, tudi tistih manj znanih. Foto: EPA

Ed Sheeran, eden najbolj uspešnih globalnih pop glasbenikov zadnjih let, si za svoje pesmi večkrat izposodi dela drugih tekstopiscev in skladateljev. Večinoma, sploh ko gre za slavne ustvarjalce, za to pridobi tudi ustrezna dovoljenja, a dva manj znana glasbenika ga zdaj tožita, da si je njuno glasbo izposodil brez njune privolitve.

Sami Chokri in Ross O’Donoghue pevca obtožujeta, da je del priljubljenega refrena pesmi Shape of You plagiat njune pesmi Oh Why. Od njega na sodišču zahtevata priznanje njunega soavtorstva pesmi in odškodnino.

Kot v sodnih dokumentih pravita glasbenika, je priznanje uporabe glasbe pogosto popolnoma pogojeno s slovesom glasbenika, od katerega si Sheeran izposoja stvaritve. "Če bi bila Shaggy, Coldplay, Rihanna ali Jay-Z, bi bila gotovo deležna drugačne pozornosti in obravnave," je ob tem povedal odvetnik Chokrija in O'Donoghueja.

Sheeran pa je nasprotno na pričanju dejal, da bi oba ustvarjalca s hitrim raziskovanjem lahko ugotovila, da se pogosto in redno za dovoljenje za uporabo njihove glasbe dogovarja tudi s popolnoma neznanimi umetniki. Kot je povedal, ni podlage za trditve obeh tožečih, saj gre pri bežni podobnosti med refrenoma zgolj za naključje.