Njena družina je imela mešane občutke glede njene odločitve. Foto: EPA
Njena družina je imela mešane občutke glede njene odločitve. Foto: EPA

Supermodel Elle MacPherson, znana pod vzdevkom Telo, ki je že pred desetimi leti našla cisto v eni od svojih dojk, za katero se je sicer izkazalo, da je benigna, je razkrila, da so ji leta 2017 odstranili tvorbo, takrat pa so ji tudi diagnosticirali raka dojke.

Kot je povedala v intervjuju za Australian Woman's Weekly, ji je zdravnik priporočil mastektomijo z obsevanjem, kemoterapijo, hormonsko terapijo in rekonstrukcijo dojke. "Bila sem šokirana, vse je bilo nepričakovano, zmedeno, zastrašujoče," je povedala in dodala, da ji je to dalo priložnost, da se je poglobila vase in našla rešitev, ki je zanjo delovala.

Delila je, da je nekaj tednov premišljevala o možnostih zdravljenja in poiskala nasvet pri "32 zdravnikih in strokovnjakih". Na koncu se pri zdravljenju ni odločila za tradicionalno medicino, ampak je zaupala "holistični terapiji" – po njenih besedah je to intuitiven, celovit pristop, "ki ga vodi srce".

"Zavrniti standardne medicinske rešitve je bila najtežja stvar, ki sem jo naredila v življenju. Toda reči ne svojemu notranjemu čutu bi bilo še težje," je poudarila in dodala, da je spoznala, da ni nobene zanesljive stvari in prav nobenega zagotovila. "Ni bilo 'pravilne' poti, samo prava pot zame," je zapisala v svoji novi knjigi Elle: Life, Lessons and How to Trust Yourself, v kateri se je odprla o bolezni, poroča BBC.

Pod oskrbo svoje zdravstvene ekipe osem mesecev preživela v najeti hiši v Phoenixu

Avstralka, ki je tudi ustanoviteljica lepotnega in wellness podjetja WelleCo, je povedala, da je bila pod oskrbo več specialistov, vključno z njenim primarnim zdravnikom, zdravnikom naturopatije, holističnim zobozdravnikom, osteopatom in kiropraktikom. MacPherson je pod oskrbo svoje zdravstvene ekipe osem mesecev preživela v najeti hiši v Phoenixu v Arizoni.

V svoji knjigi je nekdanja manekenka sicer zapisala, da je imela njena družina mešane občutke glede njene odločitve – eden izmed njenih najstniških sinov je podpiral to, da ne bo imela kemoterapije, drugi pa z njeno potezo sploh ni bil zadovoljen. Vseeno jo je vseeno podpiral, enako velja za Arkija Bussona, njenega nekdanjega partnerja in očeta njenih sinov, ki se mu je izbira zdela "skrajna".

Zdaj naj bi bila 60-letnica v klinični remisiji. "Vendar bi rekla, da sem popolnoma zdrava," je zagotovila v pogovoru.

Dobrodelna organizacija Cancer Research UK na svoji spletni strani navaja, da "ni znanstvenih ali medicinskih dokazov", ki bi pokazali, da lahko alternativne terapije pomagajo pri zdravljenju ali ozdravitvi raka. Prav tako navaja, da so nekatere alternativne terapije lahko škodljive in povzročajo stranske učinke. Raziskave naj bi celo kazale, da so alternativna zdravljenja povezana z zmanjšano stopnjo preživetja.

Strokovnjaki opozarjajo na to, da se o alternativnih terapijah bolniki posvetujejo z onkologom, predvsem pa preverijo pristnost terapevta in njegovo usposobljenost.