Elliot, ki je bil do zdaj znan kot Ellen Page, je že od otroštva v igralskih vodah, zato odločitev za potrditev spola ni bila lahka, priznava v intervjuju za Time. A po drugi strani, dodaja, je hvaležen, da je v položaju, ko si takšno operacijo sploh lahko privošči. Pri tem igralec poudarja, da biti trans ni neposredno povezano z operativno potrditvijo spola, kot se to rado izpostavlja v medijih, je pa to nekaj, kar je zanj osebno pomenilo dokončno potrditev tistega, kar je vedel že kot otrok: da je v resnici fant.

Kot opisuje, je bil v otroštvu najsrečnejši, ko mu je mama po dolgem obdobju moledovanja pri devetih letih vendarle dovolila, da si postriže lase: "Končno sem bil lahko fant, želel sem si biti fant, mamo sem ves čas spraševal, ali bi lahko nekoč zares postal fant." A že leto pozneje je dobil svojo prvo vlogo, vlogo deklice v televizijskem filmu. In tako je moral znova biti videti kot dekle. "Pri 10 letih sem postal profesionalni igralec. In seveda sem moral tudi biti videti tako, kot se je pričakovalo."

Pozneje je očaral z upodobitvijo noseče najstnice v filmu Juno in zaslovel. Že ko je leta 2014 razkril, da je istospolno usmerjen, je to sprožilo kar nekaj negativnih odzivov. Kljub dejstvu, da je našel srečo v zakonu z Emmo Portner, pa se še vedno ni počutil povsem dobro v svoji koži. Kot pravi, je ves čas čutil, da to (še vedno) ni njegov pravi jaz, podzavestno si je tudi za rdeče preproge izbiral "moške" obleke ... Morda je bila "kriva" pandemija, zaradi katere je imel več časa razmišljati, pravi, a lani se je vendarle odločil za korak naprej: najprej je sebi in svoji ženi priznal, da je trans. Z Emmo sta se, kot je znano, lani poleti nato razšla, a ostajata dobra prijatelja, je poudaril. Decembra je nato šel na potrditveno operacijo.

Ko je novico objavil na družbenem omrežju, je pričakoval, da ne bo neopažena. "Pričakoval sem določeno mero podpore in izrazov ljubezni, pa tudi ogromno sovraštva in transfobije. In to sem, v bistvu, tudi dobil," pravi. A sočasno je postal eden najbolj znanih transljudi, kar mu, pravi, predstavlja veliko odgovornost – preveč je na svetu vplivnih in glasnih ljudi, ki širijo neresnice o transskupnosti, poudarja. Če se je v osnovi za razkritje odločil zaradi sebe ("Želel sem biti jaz"), pa zdaj spoznava, da ima tudi širšo družbeno nalogo, moralni imperativ, kot ga imenuje – da opozori javnost, da človeške narave ni mogoče stlačiti v predalčke, kot to želi prikazati marsikateri politik, ampak da je raznolika, zapletena in celo skrivnostna, opozarja.

Elliot Page je šele v zadnjem letu storil tisti korak, ki si ga je tako dolgo želel. Fotografija je iz leta 2018. Foto: AP
Elliot Page je šele v zadnjem letu storil tisti korak, ki si ga je tako dolgo želel. Fotografija je iz leta 2018. Foto: AP

Zdaj se želi (znova) dokazati tudi v igralskem svetu. Debata, ali lahko cisspolni igrajo transspolne je po njegovi oceni že končana, še vedno pa obstajajo dvomi, ali lahko transspolni igrajo cisspolne. Elliot je prepričan, da lahko – še vedno tako ostaja del igralske zasedbe v Netflixovi uspešnici The Umbrella Academy, kjer že tri sezone (tretjo ravno snemajo) upodablja Vanyo, pa tudi njegovi soigralci, producenti in režiserji so prepričani, da njegova spolna identiteta v tem pogledu ni pomembna. "Videti je, da se mu je odvalila velika skala s srca, da je zdaj zadovoljen sam s seboj," pravi scenarist serije Steve Blackman.

So pa ustvarjalci serije in Netflix spoštovali njegovo željo in takoj, ko je razkril, da je spremenil ime iz Ellen v Elliot, spremenili navedbo igralčevega imena na seznamu igralske zasedbe serije. Kljub vsemu njegovi kolegi še vedno kdaj storijo napako in ga naslovijo z ženskim zaimkom ona. "Potreben bo čas, da se vsi navadijo," razumevajoče pravi Elliot, ki se veseli novih izzivov, "sploh zdaj, ko sem zares tisto, kar sem, v pravem telesu".