Ulični festival v Gabrielovo čast. Foto: EPA
Ulični festival v Gabrielovo čast. Foto: EPA

Gabriel je konec avgusta umrl v Kaliforniji, kamor se je preselil in kjer je imel v Los Angelesu tudi svoj zadnji koncert pred 17.000 poslušalci, njegove posmrtne ostanke pa so zdaj prepeljali v Mehiko.

Žara s policijskim spremstvom iz sosednjega El Pasa v Teksasu je v soboto prispela v mehiško obmejno mesto Ciudad Juarez, kjer je pevec odraščal in začel svojo glasbeno kariero. Lokalni mediji poročajo, da se je povorke kljub visokim temperaturam udeležilo med 40.000 in 50.000 ljudi, tudi številni Mehičani, ki živijo v ZDA.

Udeležili so se tudi maše, ki je bila darovana na ulici pred njegovim domom, Mehičani pa niso pustili prostora zgolj žalosti, saj so priredili tudi veliki ulični festival, na katerem so se glasbene legende spomnili z mariačijem, petjem in plesom.

Žaro so v nedeljo prepeljali v Ciudad de Mexico, kjer bo v Palači lepih umetnosti uradna pogrebna slovesnost, nato pa jo bodo prepeljali nazaj v Ciudad Juarez, kjer bo počivala v glasbenikovi nekdanji hiši.

100 milijonov prodanih albumov
V svoji značilni mariačijevski obleki je desetletja zabaval občinstvo po vsem svetu. V svoji karieri je prodal več kot 100 milijonov albumov.

Za Mehičane je bil Gabriel eden največjih glasbenikov vseh časov, z njegovo glasbo so se poistovetili številni prebivalci te južnoameriške države. Šestkrat je bil nominiran za grammyja, prejel je številne nagrade, leta 1996 je bil vključen tudi v latinsko Dvorano slavnih, ima pa tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih v Los Angelesu.