Kate bo svojo zadnjo noč kot samska preživela z družino v hotelu Goring. Foto: Reuters
Kate bo svojo zadnjo noč kot samska preživela z družino v hotelu Goring. Foto: Reuters
Priprave na kraljevo poroko
Konjušniki in vojaki "hišnega" oddelka konjenice skrbno pripravljajo konje na pomembno nalogo. Foto: Reuters

Bodoča princesa Catherine se je v petek skupaj z bodočim svakom Harryjem, ki bo na poročni dan, 29. aprila, stal ob bratu Williamu, in sestro Pippo, ki bo njena poročna priča, odpravila v Westminstrsko opatijo, da bi izpopolnila svoj sprehod do oltarja. Pridružili so se jim tudi družice, deklice, ki bodo nosile cvetje, in njihovi mali moški spremljevalci.

Princ William se vaje tokrat ni mogel udeležiti, saj je imel obveznosti v oporišču kraljevih letalskih sil v Angleseyju, kjer je zaposlen. Pozneje je prinčev tiskovni predstavnik medijem pojasnil, da ni šlo ne za prvo ne za zadnjo vajo.

Tokrat so le izjemoma opatijo zaprli za turiste, saj so na vaji sodelovale Katine male družice (najmlajša je stara le tri leta), zato so jim želeli omogočiti malo več miru in jih obvarovati pred morebitnim stresom, poroča tiskovna agencija AFP.

Gostje v cerkev že pred deveto
V Buckinghamski palači so medtem potrdili "dnevni red" dogajanja na poročni dan bodočega kraljevega para - do 9.45 po krajevnem času bodo morali vsi "navadni" gostje že sedeti v opatiji, ob 10.15 se jim bosta pridružila tudi princa William in Harry, pet minut pozneje bodo začeli prihajati predstavniki tujih kraljevih družin, nato bodo na vrsti nevestini starši, za njimi pa (po točno določenem vrstnem redu) še člani "domače" kraljeve družine.

Nevesta bo svojo zadnjo noč kot samsko dekle preživela z družino v hotelu Goring, nedaleč od Buckinghamske palače, od koder se bo devet minut pred 11. uro v družbi očeta odpeljala v cerkev. Obred bo trajal do 12.15, nevesta in ženin pa se bosta nato s kočijo zapeljala po središču Londona do Buckingamske palače, kjer bo sprejem, ob 13.25 pa bosta svoje "podanike" prvič kot mož in žena pozdravila še z znamenitega balkona.

Pripravljajo se pevci, vojaki, konjušniki
Vsi, ki bodo sodelovali pri številnih slovesnih trenutkih na ta dan, se na svojo vlogo že mrzlično pripravljajo - zbor Westminstrske opatije že več tednov vadi skladbe, ki jih bodo izvajali v okviru obreda, pripadniki oddelka britanske konjenice, ki bo Kate in Williama spremljala na paradi, skrbno krtačijo svoje konje, vnete priprave pa potekajo tudi v hotelu Goring, kjer bodo na svojo željo prenočili Middletonovi.

Že pred tedni pa so kuharski mojstri za Buckinghamsko palačo poskusno pripravili vso hrano, ki jo bodo na sprejemu postregli visokim gostom.