Levo junaki v 'zlatih časih' serije Seinfiled, ki so jo pred kratkim v TV Guidu označili za najboljšo humoristično nanizanko vseh časov, na desni pa junaki danes, ko so se znova združili, da bi zaigrali v seriji Curb Your Enthusiasm Larryja Davida. O ponovni združitvi je Julia Louis-Dreyfus dejala, da je bila 'otročje lahka'. Foto:
Levo junaki v 'zlatih časih' serije Seinfiled, ki so jo pred kratkim v TV Guidu označili za najboljšo humoristično nanizanko vseh časov, na desni pa junaki danes, ko so se znova združili, da bi zaigrali v seriji Curb Your Enthusiasm Larryja Davida. O ponovni združitvi je Julia Louis-Dreyfus dejala, da je bila 'otročje lahka'. Foto:
Tom's restaurant
Tomova restavracija na križišču 112. ulice in Broadwaya na Manhattnu, ki je bila v seriji kulisa za priljubljen lokal junakov serije Monk's Cafe. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Ustvarjalca serije Larry David in Jerry Seinfeld sta Seinfelda predstavila televizijskim gledalcem 5. julija 1989. Junaki Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld), George Costanza (Jason Alexander), Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) in Cosmo Kramer (Michael Richards) so gledalce uspešno zabavali devet sezon - vse do maja 1998. Dvodelni konec serije je zaznamovala neverjetno gledanost - pred male zaslone je bilo namreč prilepljenih 75 milijonov Američanov.

Protagonisti serije so za javnost kljub dejstvu, da serije že več kot desetletje ni na TV-zaslonih, še vedno zanimivi. Mnogi obožovalci so se konec leta 2007 močno razveselili ob novici studia Sony Pictures, da bo DVD-različico dobila še zadnja 9. sezona, obenem pa so izdali tudi ekskluzivni paket vseh devetih sezon skupaj.

V javnosti se je že večkrat šušljajo o morebitni ponovni združitvi glavnih junakov in za to je na začetku meseca poskrbela Davidova serija Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno) na HBO Comedy. Jerry Seinfeld namreč nastopa v petih delih humoristične nanizanke, njegovi trije "kompanjoni" Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus in Michael Richards pa v štirih.

Kaj pa so počeli oz. počnejo nekateri glavni junaki priljubljene serije? Oglejte si v spodnji fotozgodbi.

Glavno prizorišče serije je bilo newyorško stanovanje glavnega junaka, komika Jerryja Seinfelda. Seinfeld, ki je soustvarjal serijo z Larryjem Davidom, je dejal, da sta navdih črpala iz nanizanke The Abbott and Costello Show iz 50. let. Serija je spremljala zanimivo življenje glavnega junaka, samskega komika in njegovih prijateljev, ki so jih popestrile 'življenjske resnice' Seinfeldovih komičnih nastopov. V 'resničnem' življenju je Jerry od leta 1999 poročen z Jessico Sklar, s katero imata tri hčerke. Jerry, ki se je na Forbesovi lestvici uvrstil na prvo mesto največjih zaslužkarjev med komiki, tudi na račun avtorskih pravic serije, še vedno služi 'mastne denarce'. Od junija 2008 do junija 2009 naj bi zaslužil 85 milijonov dolarjev, sicer pa je Seinfeld med drugim sodeloval tudi pri animirani uspešnici Čebelji film (Bee Movie), kot producent pa sodeluje tudi pri NBC-jevem resničnostnem šovu The Marriage Ref.
Julia Louis-Dreyfus je v seriji igrala Elaine Benes, ekscentrično nekdanje dekle glavnega junaka in njegovo najboljšo prijateljico. Njen lik Elaine se je v seriji spopadal predvsem z ljubezenskimi težavami in s številnimi spremljevalci, med katerimi je bil tudi David Puddy (Patrick Warburton). Julia je svoj lik v seriji za revijo Entertainment Weekly opisala z besedami, da je Elaine nesrečna, stara čarovnica. Dreyfusova, ki ji je serija prinesla slavo, je svojo uspešno pot nadaljevala tudi po njej. Za vlogo Christine v seriji The New Adventures of Old Christine je leta 2006 prejela emmyja.
Le kdo se ne spomni nevrotičnega Seinfeldovega prijatelja Georgea Constanze, ki ga je igral Jason Alexander? Georgeov lik, ki je bil delno navdahnjen tudi z življenjem soustavrjalca serije Larryja Davida, je bil Seinfeldov prijatelj še iz šolskih klopi. Njegov lik pa sta zaznamovala tudi dominatna starša Frank in Estelle. George, ki se je v seriji pogosto zapletel z Elaine v manjše ali večje spore, je imel prav tako težavno ljubezensko življenje. Njegova dekleta so namreč odšla tako hitro, kot so prišla. Po Seinfeldu je Alexander nadaljeval igralsko pot v različnih serijah, kot sta Monk in Criminal Minds, zaigral pa je tudi v Čednem dekletu (Pretty Woman) in filmu Shallow Hal. Trenutno Alexander s svojimi komičnimi vlogami nastopa v okviru Jason Alexander's Comedy Spectacular v Avstraliji.
Mnogim gledalcem je bil najbolj pri srcu lik Cosma Kramerja. Kramer, ki ga je v seriji upodobil Michael Richards, je slovel po svoji zanimivi visoki pričeski, čudaških oblačilih in ljubezni do kubanskih cigar. Gledalcem se je vtisnil v spomin tudi s svojim spektakularnim prihodom v Seinfeldovo stanovanje, ki je bil obvezno nenapovedan in nepričakovan. Richardsovo življenje po Seinfeldu pa je zaznamoval predvem škandal leta 2007. Očividec ga je s prenosnim telefonom posnel, ko je v klubu za nastope komikov The Laugh Factory ozmerjal dva temnopolta člana občinstva. Njegovi tiskovni predstavniki so se nato v njegovem imenu prek šova Davida Lettermana opravičili.
Larry David je soustvarjalec serije, ki je za mnoge značaje dobil navdih iz lastnega življenja in od svojih znancev. Občasno se je Larry tudi pojavil v seriji, in sicer kot Georgeev odvetnik, glas pa je posodil tudi liku Georgea Steinbrennerja, ki je s Constanzo delal na stadionu newyorških Yankeejev. David zdaj nastopa že v sedmi sezoni svoje serije Curb Your Enthusiasm, v kateri igra kar različico samega sebe. Za vlogo v seriji je bil že večkrat nominiran za zlati globus.
Newman, ki ga je igral Wayne Knight, je bil poštar, ki je živel v istem stanovanjskem bloku kot Seinfeld. V seriji si je večkrat izmenjal le nekaj besed s Seinfeldom, njegov lik pa so zaznamovali tudi številni, sicer neuspešni poskusi 'kako hitro do denarja', ki sta jih načrtovala s Kramerjem. Knight je najbolj poznan po vlogi Dennisa Nedryja v filmski uspešnici Jurski Park (Jurassic Park), poleg vloge v seriji Curb Your Enthusiasm pa v zadnjem času sodeluje tudi pri risanki Catscratch.
David Puddy, ki ga je igral Patrick Warburton, je bil že omenjeni nesrečni Elainin fant, s katerim sta se večkrat razšla in znova pobotala. Njuni 'začetki' in 'konci' so šli celo tako daleč, da sta Elaine in Seinfeld stavila, da se ne bosta več pobotala, kar pa se ni zgodilo. Puddy, ki je delal kot mehanik in je bil velik oboževalec hokejske ekipe New Jersey Devils, je v resničnem življenju od leta 1991 poročen s Cathy Warburton, s katero imata štiri otroke. Warburton je po Seinfeldu med drugim igral še v serijah Newsradio in Less Than Perfect, sodeloval pa je še pri animiranih projektih Family Guy, Čebelji film (Bee Movie) in Kim Possible.
Len Lesser pa je v seriji igral Seinfeldovega čudaškega strica Lea, ki je znan predvsem po svojih bučnih pozdravih. Stric Leo, ki je znan tudi po manjših 'prekrških iz strasti', se prav tako pojavi tudi v seriji Curb Your Enthusiasm. Lesser je kot Garvin nastopal še v priljubljeni seriji Vsi imajo radi Raymonda (Everybody Loves Raymond), trenutno pa se ukvarja tudi s pisanjem avtobiografije.