Družina Huxtableje v trenutku osvojila tako ameriško občinstvo kot gledalce v drugih državah, kjer je bila serija predvajana. Foto:
Družina Huxtableje v trenutku osvojila tako ameriško občinstvo kot gledalce v drugih državah, kjer je bila serija predvajana. Foto:
Družina Huxtable
Številna družina je s svojimi prigodami vedno poskrbela za smeh.

NBC-jeva serija je bila prvič predvajana 20. septembra leta 1984. Glavni junaki so člani afroameriške družine Huxtable iz Brooklyna - oče, zdravnik Heathcliff "Cliff" Huxtable (Bill Cosby), mama, odvetnica Clair Huxtable (Phylicia Rashad) ter njunih pet otrok Sondra Huxtable Tibideaux (Sabrina LeBeauf), Theodore 'Theo' Huxtable (Malcolm-Jamal Warner), Denise Huxtable Kendall (Lisa Bonet), Vanessa Huxtable (Tempestt Bledsoe) in Rudy Huxtable (Keshia Knight Pulliam).

Serija je bila najbolj gledana televizijska nanizanka med leti od 1985 do 1990, velja pa tudi za pomemben korak naprej pri rušenju rasnih stereotipov. Čeprav je humoristična, pa je bila v posemezne dele vključena tudi resna tematika, na primer Theovo spopadanje z disleksijo, za kar so ustvarjalci (Bill Cosby, Michael Leeson in Ed. Weinberger) dobili idejo pri Cosbyjevem sinu Ennisu, ki je imel disleksijo.

Serija je prejela številne nagrade
Serija z 201 epizodo (predvajali so jo do 30. aprila 1992) velja za najuspešnejšo nanizanko s temnopolitimi junaki vseh časov. Nagrajena je bila z dvema emmyjema, dvema zlatima globusoma, tremi nagradami NAACP in 11 nagradami People's Choice. Neke vrste nadaljevanje Cosbyja je bila nanizanka A Different World z zgodbo o temnopoltih študentih, gotovo pa je Cosby utrl pot med zvezde tudi nanizankama Princ z Bel Aira (Fresh Prince of Bel-Air) ini Vsi sovražijo Chrisa (Everybody Hates Chris).

Kot zanimimovost naj še dodamo, da je Cosbyja ugnal mali Bart Simpson, saj je gledanost serije po pojavu Simpsonovih (serija je debitirala 17. decembra 1989) močno upadla in producenti so se leta 1992 odločili, da jo ukinejo.

Spodaj si lahko ogledate videoutrinka iz serije, v fotozgodbi pa si lahko preberete, kaj so junaki serije počeli po njeni ukinitvi pred dobrimi 17 leti.

Bill Cosby (Dr. Heathcliff Huxtable) je poleg glavnega junaka serije pomembno vlogo odigral tudi kot pisec scenarija, saj je prispeval veliko idej tudi iz svojih stand-upovskih nastopov Bill Cosby: Himself. Dr. Huxtable je bil ljubeč mož in oče, ki se je na težave svojih otrok pogosto odzval na smešen in nenavaden način. Po koncu snemanja je igral še v seriji The Cosby Mysteries, seriji Cosby (Cosby), mnogim, tudi slovenskim gledalcem pa je znan po vodenju zabavne oddaje Otroci ne lažejo (Kids say the darndest things). Obraz priljubljene otroške slaščice Jell-O pudding pops pa je znan tudi kot velik zagovornik pravic temnopoltih.
Phylicia Rashad je v seriji igrala mamo Claire Huxtable, ki je bila 'glas razuma' v družini. Uspešna odvetnica je bila ljubeča mama in zaupnica otrok, pogosto pa je morala malce 'popaziti' tudi na svojega moža. Jasno je, da je gospa Huxtable tista, ki nosi hlače v družini. Phylicia je po seriji postala prva temnopolta igralka, ki je prejela tonyja za glavno žensko vlogo v gledališki igri A Raisin in the Sun, v katerem je zaigrala ob raperskem mogotcu Seanu Diddyju Combsu. Za televizijsko različico pa je dobila še emmyja in nagrado NAACP. Sicer je Phylicia igrala še v serijah Vsi sovražijo Chrisa (Everybody Hates Chris) in Psych, zdaj pa dela tudi kot predstavnica za odnose z javnostmi svetovalke za zdravo prehrano Jenny Craig.
Sabrina LeBeauf je v seriji igrala najstarejšo hčerko Sondro Huxtable Tibideaux, ki pa se je v seriji pojavila prvič šele na sredini prve sezone. Vloga najstarejše hčerke je bila sicer namenjena Whitney Houston, vendar je ta zaradi posvečanja pevski karieri ni sprejela. Tako je vlogo dobila Sabrina LeBeauf, čeprav je le 10 let mlajša od Phylicie Rashad. Po koncu serije je gostovala v serijah Zvezdne steze (Star Trek: The Next Generation), Cosbyju in seriji Fatherhood. Sicer pa se Lebeaufova ukvarja z notranjim opremljanjem, igra pa tudi v predstavi Three Sisters.
Ob Sondri pa moramo vsekakor omeniti še njenega fanta iz študentskih let in poznejšega moža Elvina Tibideauxa, ki ga je igral Geoffrey Owens. Elvin je s svojimi idealističnimi načrti pogosto poskrbel za manjše prepire s svojo ženo. Par je za nekaj časa želel postaviti pravno oz. medicinsko fakulteto na stranski tir, da bi v Brooklynu odprl svojo trgovino z opremo za taborjenje. 'K sreči' sta se po rojstvu dvojčkov Sondra in Elvin odločila, da se držita svojega prvotnega načrta. Geoffrey se je po seriji pojavil z manjšimi vlogami v That's So Raven (ob soigralki Raven-Symone, ki je v Cosbyju igrala malo Olivio), It's Always Sunny in Philadelphia, Medium, Zvezde na sodišču (Boston Legal) in Brez sledu (Without a Trace).
Denise Huxtable, ki jo je igrala Lisa Bonet je bila druga, precej bolj uporniška hčerka družine Huxtable. Njen lik je bil iz nanizanke umaknjen, potem ko je zanosila z rockovskim zvezdnikom Lenny Kravitzem, vendar se je nato vrnila in družino 'presenetila' s poroko z marincem Martinom Kendalom, ki je v zakon 'pripeljal' hčerko Olivio iz prejšnje zveze. Bonetova se je nato znova zapletla v spor z ustvarjalci serije in leta 1991 je zaradi 'različnih pogledov' zapustila serijo in se ni pojavila tudi v zadnjem delu. Bonetova je po odpustitvi igrala vloge v filmih Državni sovražnik (Enemy of the State) in Zvestoba do groba (High Fidelity). Z Kadeem Hardison iz serije A Difernet world je delala tudi za film Biker Boyz, v zadnjem času pa igra v ABC-jevi seriji Life on Mars. Decembra 2008 je rodila sina Nakoa-Wolf Manakauapo Namakaeha Momoa, ki ga ima z igralcem Jasonom Momoo. Nakoa-Wolf je mlajši bratec Zoe Kravitz in Lole Iolani Momoa.
Martin Kendall, ki ga je igral Joseph C. Phillips je bil torej Denisin mož. Martina, ki je v serijo je prišel šele v 6. sezoni, je družina takoj vzljubila, tako kot njegovo hčerko Olivio. Joseph je po seriji igral Justusa Warda v nanizanki General Hospital, vloge pa je imel tudi v Vanished, Brez sledu (Without a Trace), The Parkers, King of Queens, Popular in Las Vegas ... Zdaj igra v novi seriji Castle.
Edini sin Theo Huxtable, ki ga je igral Malcolm-Jamal Warner, je s svojimi večinoma ponesrečenimi poskusi osvajanja nasprotnega spola poskrbel za precej smeha, pa tudi za nekaj najbolj resnih trenutkov v seriji. Med te gotovo sodi spopadanje z njegovo disleksijo. Cosby je scenarij napisal na podlagi lastnih izkušenj, saj je imel tudi njegov sin Ennis disleksijo. Po tej nanizanki je Malcolm-Jamal v 90. letih igral še v nanizanki Malcolm & Eddie z Eddiejem Griffinom, ki je trajala štiri sezone, ob Luku Perryju je zaigral še Jeremiahu, nato pa še nanizanki Listen Up. Pred časom smo ga lahko videli še v romanični komediji Ni vse zlato, kar se sveti (Fool's Gold), gostoval pa je tudi v seriji The Cleaner. Malcolm-Jamal, ki naj bi bil poročen s soigralko iz Cosbyja Karen Malina White (igrala je lik Charmaine Brown), se je preizkusil tudi v pevskih vodah. Leta 2003 je debitiral z albumom The Miles Long Mixtape, štiri leta pozneje pa je izdal še drugi album, nadaljevanje prvega.
Vanessa (igrala jo je Tempestt Bledsoe) pa je bila glasna mlajša sestra, ki je uživala, ko je zbadala starejšega brata Thea, pogosto pa je bila tudi tista, ki je zanetila kakšen prepir s sestrama Denise in najmlajšo Rudy. Bila pa je tudi 'glava družine', ki ji je uspel vpis na fakulteto leto prej. Po seriji je bila Tempestt kratek čas gostiteljica pogovorne oddaje The Tempestt Bledsoe Show, nato pa je imela nekaj manjših vlog v Praksi (The Practice) ter serijah Strong Medicine in Raising the Bar. V Disneyjevi oddaji The Replacements je posodila glas liku Abby, nastopila pa je tudi v tretji sezoni resničnostnega šova Celebrity Fit Club. Od avgusta letos jo gledalci lahko gledajo še v Foxovem resničnostnem šovu Househusbands, v katerem nastopa z možem Darrylom M. Bellom, zvezdnikom spin-offa Cosbyja, A Different world.
In že smo pri najmlajši hčerki Huxtablovih, Rudith "Rudy" Huxtable, ki jo je igrala Keshia Knight Pulliam. Rudy je veljala za najbolj srčkanega otroka v družini (vsaj dokler ni prišla Olivia), ki se je veliko gledalcev dotaknila s serijo, v kateri poje ob pesmi Rayja Charlesa The Night Time (Is the Right Time). V drugi sezoni pa je bila Keshia s 6 leti najmlajša nominiranka za emmyja. Rudy oz. Keshia pa je v resničnem življenju leta 2001 končala študij sociologije na fakulteti Spelman, je tudi zmagovalka dveh resničnostnih šovov slavnih Celebrity Fear Factor in The Weakest Link. Trenutno pa igra v dveh projektih Tylerja Perryja - Tyler Perry's House of Payne in v filmu Madea Goes to Jail.
Olivia Kendall (igrala jo je Raven-Symone), hčerka Denisinega moža Martina je takoj ukradla srca gledalcev. Ko je začela nastopati v seriji, je bila Raven stara le štiri leta, mnogim pa se je vtisnila v spomin zlasti z 'odraslimi' pogovori, ki jih je imela z gospodom Huxtablom. Svojo igralsko pot je kljub mladosti nadaljevala tudi po koncu serije. Tako je nastopala v različnih serijah, pa tudi filmih. Videti jo je bilo mogoče v Hangin, Dr. Dolittle, The Cheetah Girls, Fat Albert, Princeskin dnevnik 2 (The Princess Diaries 2, Kim Possible, imela pa je tudi svojo serijo That's So Raven. Kot igralka in producentka je delala tudi pri komediji College Road Trip z Martinom Lawrencem, igrala pa naj bi tudi ob Miley Cyrus v prihajajočem filmu Adventures in Babysitting. Raven pa se je tako kot Malcolm-Jamal preizkusila tudi kot pevka in po letu 1993 izdala več glasbenih albumov.
Ne pozabimo pa tudi na oddaljeno sestrično Pam Tucker, ki jo je igrala Erika Alexander. Pam se je družini Huxtable pridružila v zadnjih sezonah. Sprva precej vihrava Pam, ki ji je bilo kot edinki življenje v veliki družini tuje, se je s časom navadila 'množice' in postala del družine. Alexandra je pozneje igrala še pet sezon v nanizanki Living Single, videli pa smo jo lahko tudi v manjših vlogah v nanizankah Zakon in red: Enota za posebne primere (Law & Order: Special Victims Unit), Half & Half, Na kraju zločina : Miami (CSI: Miami) ter v filmu Déja Vu. V letu 2008 pa je veliko časa posvetila predsedniški kampanji Hillary Clinton, katere stališča je predstavljala študentom na različnih ameriških univerzah.