Tožilci so dobili precej proste roke in so tako lahko poroti pokazali tudi Jacksonovo bledo truplo. Foto: EPA
Tožilci so dobili precej proste roke in so tako lahko poroti pokazali tudi Jacksonovo bledo truplo. Foto: EPA

Na sodišču v Los Angelesu bodo odločali o tem, ali je Murray odgovoren za zvezdnikovo smrt ali ne. Obtožen je nenaklepnega uboja, grozijo pa mu do štiri leta zapora in odvzem zdravniške licence. Zdravnik vse obtožbe zanika in pravi, da se je pevec s prevelikim odmerkom zdravil ubil sam.

Tožilec David Walgren trdi, da je bilo Murrayjevo predpisovanje močnega anestetika propofol in drugih pomirjeval vzrok za Jacksonovo smrt 25. junija 2009. Na prvem sojenju je tako predstavil dokaze (posnetke in fotografije), ki prikazujejo Michaela 12 ur pred smrtjo na generalki v Los Angelesu, kjer je imel svoj zadnji nastop in zapel uspešnico Earth Song. Na posnetku je pevec videti vesel in zdrav. To je Walgren predstavil kot dokaz, da se je Jackson veselil načrtovanih koncertov in da ni imel razloga, da bi se ubil.

O tem naj bi govorila tudi izjava, ki jo je pevec dal dober mesec pred smrtjo: "Ko bodo ljudje zapustili moj šov, si želim, da bi dejali, da česa takega v življenju še niso videli." Posnetek s to izjavo, v kateri Jackson nerazločno momlja, ker naj bi bil pod vplivom propofola, so prav tako predvajali na sojenju in z njim želeli vplivati na poroto. Prisluhnete mu lahko spodaj.

Zdravnikov zagovornik Ed Chernoff trdi nasprotno in pravi, da je bil pevec zaradi vrnitve na odre pod velikim stresom in da ni dobro spal. Dodatno ga je frustriralo to, da mu Murray ni želel predpisati zdravil, ki jih je zahteval pevec in s katerimi naj bi bil zasvojen. Ker naj bi bilo vse to za Michaela preveč, je pogoltnil pomirjevala in si vbrizgal prevelik odmerek anestetika.

Če bo treba, bo pričal tudi Jacksonov sin
Najstarejši sin pokojnega pevca Prince Michael je edini, ki je bil ob očetu, takoj ko je umrl, saj ga je zdravnik poklical na pomoč v spalnico, da bi mu pomagal pri Jacksonovem oživljanju. Zaradi tega ga bo sodišče morda poklicalo kot pričo. Svoji družini je že obljubil, da bo to pričal, če bo treba.

Michaelova mama Katherine je sodišče zaprosila, da naj v primeru vnukovega pričanja mediji zapustijo dvorano. Sojenje, ki zaradi slavnega pokojnika vzbuja veliko zanimanja, se namreč neposredno prenaša po televiziji, v dvorani pa so številni novinarji. Veliko podpornikov družine pevca in zdravnika sojenje spremlja tudi pred dvorano, kjer svojo podporo enim ali drugim izkazujejo z različnimi napisi.