Eddieja je na dogodku spremljala tudi njegova boljša polovica. Foto: Reuters
Eddieja je na dogodku spremljala tudi njegova boljša polovica. Foto: Reuters

Na šovu Eddie Murphy: One Night Only, ki ga bodo v ZDA predvajali 14. novembra, se je, kot naslov oddaje pove, vse "vrtelo" okoli Murphyja.

Prvič v zgodovini ameriške televizije so se s celotnim televizijskim šovom poklonili kakšni izmed legend komedije, na odru pa so se poleg slavljenca večera zvrstili tudi številni igralci in komiki, kot so Jamie Foxx, Adam Sandler, Tyler Perry, Keenan Ivory Wayans, Chris Rock, Samuel L. Jackson, Tracy Morgan, Arsenio Hall, Brett Ratner, Charlie Murphy, Jeffrey Katzenberg, Martin Lawrence in številni drugi.

Zasedbi The Roots je pripadla čast, da nastopi kot hišni bend, dogodek pa je odprl igralec Arsenio Hall, ki je govoril o tem, kako je Eddie utrl pot številnim komikom. Z njim se je strinjal tudi Jamie Foxx, ki je dejal, da mu je Eddie pomagal pri karieri, nato je napovedal Eddijeve nastope v oddaji Saturday Night Live, prikazali pa so tudi izseke iz filmov Dreamgirls in Trading Places ter drugih.

Igralec in komik Tracey Morgan je na oder prišel v rdeči usnjeni obleki, ki jo je Eddie nosil v Deliriousu, dejal pa je, da si je dolgo želel biti Eddie. Adam Sandler je prav tako dodal, da je bil Eddie odličen v Deliriousu.

Brat Charlie Murphy je govoril o tem, kakšen je bil Eddie kot otrok, medtem pa so na zaslonu predvajali Eddijeve fotografije iz otroštva.

Začetki kot stand-up komik
Murphy se je v šovbiznis prebil kot izvrsten stand-up komik; fant je menda že pri petnajstih letih uprizarjal komične monologe, pri katerih se je zgledoval po Billu Cosbyju in Richardu Pryorju. Pozneje je nastopal v istem klubu, kjer sta izkušnje nabirala že Robin Williams in Whoopi Goldberg, ter se ljudem v spomin zapisal s točkami, v katerih je preklinjal kot voznik in žalil vse od Afroameričanov in italijanskih Američanov pa do pretežkih ljudi in istospolno usmerjenih.