Marilyn Monroe je Josephu Jasgurju pozirala leta 1946, še preden si je spremenila ime. Foto: EPA
Marilyn Monroe je Josephu Jasgurju pozirala leta 1946, še preden si je spremenila ime. Foto: EPA

Sodišče v ameriški zvezdni državi Florida je razsodilo, da bodo fotografije, negative in avtorske pravice za vse omenjeno prodali na dražbi in tako poravnali dolgove, ki si jih je nabral fotograf Joseph Jasgur. Med omenjenimi so tudi ene najzgodnjejših fotografij Monroejeve, ki so bile posnete leta 1946, ko je ta še uporabljala svoje pravo ime.

Darren Julien, direktor dražbene hiše Julien's Auctions, ki bo decembra prodajala fotografije, je pojasnil, da je bilo fotografije do zdaj mogoče videti le redkokdaj, saj je bil celoten Jasgurjev arhiv desetletja zaklenjen v sodnih arhivih. Prepričan je, da bo zanimanje za nakup fotografij veliko, saj "se le redko zgodi, da lahko kupiš avtorsko fotografijo Marilyn Monroe, še posebno te, ki so bile posnete na njenem prvem poziranju fotografu".

Ceno je skoraj nemogoče vnaprej določiti
Julien ni želel ocenjevati, koliko bi za fotografije in negative lahko iztržili. "O ceni takšnih predmetov je zelo težko govoriti, ker so izjemno redki, poleg tega pa niso namenjeni zbirateljstvu," je povedal in opomnil, da bo lastnik avtorskih pravic lahko fotografije (oz. njihove kopije) prodajal naprej.

Dodal je še, da so te fotografije Marilyn Monroe zelo dragocene tudi zato, ker so ene njenih prvih: "So iz prvega obdobja njene kariere in zelo redko se zgodi, da lahko za takšne fotografije prodajaš tudi avtorske pravice." Dražba bo sicer potekal med 2. in 4. decembrom v Los Angelesu.