Primeri slabe publicitete: Charlie Sheen, Jerry Seinfeld, Kelsey Grammer in Matthew Perry. Foto: EPA
Primeri slabe publicitete: Charlie Sheen, Jerry Seinfeld, Kelsey Grammer in Matthew Perry. Foto: EPA
Charlie Sheen
Tako je bil videti Sheen na božično jutro 2009. Foto: EPA
Kelsey Grammer
V objemu Grammerja se je grela že marsikatera starleta in igralka, ki ga je pripeljala v težave. Foto: EPA
Jerry Seinfeld
Priljubljenega Seinfelda škandali niso stali milijonov. Foto: EPA
Matthew Perry
Matthew Perry se je v svoji karieri bojeval s svojimi odvisnostmi. Foto: EPA

V praksi pa je stvar odvisna od posameznika do posameznika. Zadnji učni primer je zvezdnik televizijske serije Dva moža in pol Charlie Sheen. Medtem ko je zunaj snemalnega studia doživljal pravi medijski linč, se s tem niso preveč ukvarjali vodilni na televizijski postaji CBS. Producentom oddaje je bilo kratko malo vseeno, koliko hotelskih sob bo razdejal njihov prvi varovanec.

Zakaj? Pod drobnogled smo vzeli nekaj televizijskih zvezdnikom, ki so se v preteklosti ujeli v vrtincu slabe publicitete in ugotovili, da so (razen pri nekaterih izjamah) njihove serije postale le še bolj priljubljene med gledalci, nagrade so se vrstile, plačila so ostala enaka, morda še višja.

Charlie Sheen
Težave:
Sheenove težave z upoštevanjem zakonov so se začele pred slabim letom dni, ko so ga policisti na božični večer leta 2009 aretirali zaradi obtožb o nasilju v družini. Hkrati je bil obdolžen tudi napada druge stopnje na svojo nekdanjo soprogo Brooke Mueller. Za svoje "grehe" se je moral zagovarjati pred sodiščem. Le nekaj tednov nazaj pa je bil priveden v psihiatrično bolnišnico, potem ko je razdejal enega izmed newyorških hotelov.
Posledice: CBS je izdal izjavo za javnost, v kateri je podprl Sheena, medtem pa je časnik New York Post poročal, da si producenti na skrivaj že manejo roke, prepričani, da bo njegov incident povišal gledanost serije. "Prepričani so, da bo serija s tem dobila nove gledalce, predvsem mlajše – stare od 17 do 23 let. Menijo, da so v tej brezplačni publiciteti skriti milijoni," so ugibali na Postu.
Epilog: Prva epizoda po Sheenovi vrnitvi v igralske vode je privabila okoli milijon novih gledalcev, Sheenu pa je uspelo izpogajati si celo večjo plačo. Zdaj po nekaterih podatkih zasluži okoli dva milijona na epizodo.

Kelsey Grammer
Težave:
Zvezdnik nekdaj izredno priljubljene serije Fraiser ima za sabo pestro zgodovino razvpitih trenutkov – in večina izmed njih se je zgodila prav med snemanjem večkrat z emmyji nagrajene serije o življenju psihiatra, ki ga je upodabljal Grammer med leti od 1993 do 2004. Grammer je dobil najprej zunajzakonskega otroka s svojo stilistko. Nato se je poročil in ločil od striptizete. Sledila sta skok v zakonski jarm z nekdanjo playboyevo zajčico ter tožba zaradi obrekovanja s strani njegovega nekdanjega dekleta. Bojeval se je proti javni objavi kočljivega videa in zgodila se je njegova tretja aretacija zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih poživil, ki se je končala s sesutim dodgeem viperjem.
Posledice: Serija Fraiser še danes velja za enega najdaljših projektov televizijske mreže NBC. Serija si je v svoji zgodovini prislužila 37 emmyjev in Grammer je domov odnesel tri izmed njih, skupaj z nazivom najboljši igralec v humoristični seriji.
Epilog: Po končanem snemanju Fraiserja je Grammer le s težavo prihajal do dobrih vlog.

Jerry Seinfeld
Težave
: Ko se je sprehajal po Centralnem parku, je osrednji lik humoristične serije Seindfeld spoznal 17-letno dijakinjo Shoshanno Lonstein. Kmalu po tem sta začela hoditi.
Posledice: "Nisem vedel, da je tako mlada," se je izgovarjal Seinfeld v oddaji Howarda Sterna le nekaj tednov po tem, ko se je začel sestajati z najstnico. "To je edino tako mlado dekle, s katero sem kdaj koli imel razmerje," je še dodajal v isti sapi.
Epilog: Rumeni mediji so ga raztrgali, Seinfeld pa je ostal največja humoristična serija na televiziji, ki je glavnega igralca spremenila v milijarderja.

Matthew Perry
Težave:
Čeprav je bil del šesterice najbolj občudovanih "prijateljev" devetdesetih let prejšnjega stoletja, se je zvezdnik Prijateljev bojeval s svojo odvisnostjo od tablet proti bolečinam, predvsem vicodinom. Od zasvojenosti se je odvajal kar dvakrat med snemanjem Prijateljev. To se je predvsem izražalo v njegovih neprestanih spremembah telesne teže, ki so zelo opazne med gledanjem pete in šeste sezone priljubljene nadaljevanke.
Posledice: Prijatelji niso nikoli izgubili niti ugleda niti gledalcev, Perry pa se je pojavil tudi na velikem platnu, ne samo na malih zaslonih. Med njegovimi najbolj odmevnimi projekti so bili Whole Nine Yards, Almost Heroes in Poziv za Saro.
Epilog: Perry je še en izmed serije televizijskih igralcev, ki jim ni nikoli uspelo popolnoma preiti med filmsko srenjo. Toda njegove kariere še zdaleč ni konec …