Stefania Fernandez v kopalkah. Foto: Reuters
Stefania Fernandez v kopalkah. Foto: Reuters
Mis universe 2009
Voditeljski par Billy Bush in Claudia Jordan. Foto: Reuters
Mirela Korač
Slovenska predstavnica Mirela Korač v zaodrju. Foto: Delo revije

A na 58. izboru, ki je letos potekal na rajskem otoku Paradise na Bahamih, je vse presenetilo ravno to - 22-letna Dayana Mendoza, ki je naslov osvojila lani v Vietnamu, je krono predala štiri leta mlajši Stefanii Fernandez, ki pravi, da jo najbolj zanimajo mednarodni odnosi.

Lenta prve spremljevalke je pripadla mis Dominikanske republike Ada Aimee de la Cruz, druga spremljevalka pa je postala mis Kosova Gona Dragusha. Med petimi finalistkami sta bili še mis Avstralije in mis Portorika. Skupno je tekmovalo 84 deklet, Slovenijo je, kot je znano, zastopala Mirela Korač, ki pa se ni uvrstila niti med prvih 15. Lento mis simpatičnosti je domov odnesla Kitajka..

Zmaga Venezuelke je bila sicer precej nepričakovana - letno najlepše so sicer stavnice napovedovale bodisi Ekvadorki bodisi Islandki, dobro pa je kazalo tudi predstavnicam Brazilije, Tajske, Indonezije, Peruja, Avstralije in Vietnama. Na koncu so se med prvih 15, poleg že omenjenih petih, uvrstile Južnoafričanka Tatum Keshwar, Čehinja Iveta Lutovska, Švicarka Whitney Toyloy, Američanka Kristen Dalton, Francozinja Chloe Mortaud, pa še mis Albanije Hasna Xhukici, mis Belgije Zeynep Sever, Hrvatica Sarah Cosic, Islandka Ingibjorg Egilsdottir in Švedinja Renate Cerljen.

A brez preglavic ni šlo - precejšnjo pozornost tekmovalk in gledalcev je tako pritegnil dogodek, ko je Mendoza s takšnim navdušenjem objela rojakinjo ob razglasitvi nove najlepše, da ji je krona, ki bi jo morala Fernandezovi posaditi na glavo, padla iz rok.

Industija misic v Venezueli
Venezuela je znana po svoji "industriji" misic - naslov najlepše v vesolju so Venezuelke do zdaj osvojile šestkrat, in sicer leta 1979, 1981, 1986, 1996, 2008 in seveda 2009, poleg tega pa se lepotice iz te južnoameriške države lahko pohvalijo tudi s petimi naslovi najlepše na svetu. Boljše od Venezuelk so le Američanke, ki so do zdaj osvojile sedem naslovov mis universe.

Sicer pa so izbor, ki je potekal pod taktirko Billyja Busha in Claudie Jordan, popestrili tudi glasbeni gostje - raper Flo Rida, zvezdnica resničnostnih oddaj Heidi Montag ter duet David Guetta in Kelly Rowland.

Ženske so že dosegle nivo moških!
Največ pozornosti pa so tudi na tem izboru pritegnila tista slavna vprašanja lepoticam. Kasnejša zmagovalka Fernandezova je tako morala odgovarjati na vprašanje, s kakšnimi ovirami se srečujejo ženske, ki si želijo postati vodilne v korporacijah. Lepotica je v odgovoru prepričljivo zatrdila: "Mislim, da smo že dosegle isto raven kot moški!"

Avstralska tekmovalka, ki je pred tem delom tekmovanja veljala za favoritinjo, Rachael Finch, pa je morala zagovarjati parado tekmovalk v kopalkah. Dejala je: "Menim, da so telesa čudovit del žensk in zato jih brez dvoma moramo pokazati svetu."

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov s same prireditve, pa tudi iz zaodrja.