Viola Davis je v karieri ustvarila več izjemnih vlog, za katere je dobila tudi cehovska priznanja. Foto: Reuters
Viola Davis je v karieri ustvarila več izjemnih vlog, za katere je dobila tudi cehovska priznanja. Foto: Reuters
Ko o tebi v presežnikih govori Meryl Streep, veš, da ti je v igralskem poklicu uspelo. Foto: Reuters

Ob tej priložnosti se je spomnila svojega očeta. "Želim si, da bi bil tukaj. Umrl je leta 2006 in tole bi se mu zdelo zares fantastično," je povedala 51-letna igralka, ki je na slovesnost pripeljala svojega 63-letnega moža Juliusa Tennona, prav tako igralca, in njuno malo posvojenko Genesis, posebna gostja dogodka pa je bila njena kolegica, velika igralka Meryl Streep.

Davisova se je med svojim govorom dotaknila težkih časov odraščanja na Rhode Islandu, sebe se spominja kot male deklice, ki je bila "vedno lačna, vedno sramežljiva, vedno se je držala v ozadju, v njej pa so tlele velike sanje". Kot je aktivistka za boj proti otroški lakoti razkrila pred kratkim, je bila včasih prisiljena hrano iskati v smetnjakih in celo krasti v lokalni trgovini, pogosto je v šoli zaspala, ker že dolgo ni ničesar pojedla.

A deklica z ameriškega družbenega dna je s trudom diplomirala na prestižni umetniški šoli Juilliard, preboj v Hollywoodu pa je doživela z vlogo v drami Doubt (prav v tem filmu sta igrali skupaj s Streepovo), ki ji je prinesla nominacijo za oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, leta 2011 pa je bila za vlogo v Služkinjah nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo.

Trenutno ob Denzelu Washingtonu blesti v drami Fences - za vlogo Rose Maxson v gledališki izvedbi tega s Pulitzerjem nagrajenega dela Augusta Wilsona je že dobila tonyja, to nedeljo pa ima možnost dobiti še zlati globus za najboljšo žensko stransko vlogo. Leta 2015 je za osrednji lik odvetnice Annalise Keating v seriji Kako se izmazati z umorom kot prva temnopolta igralka dobila emmyja.

Po zahvali svoji družini in Streepovi za vso podporo je govor na odkritju zvezde Viola Davis sklenila: "Ne morem verjeti, kakšno je zdaj moje življenje. Vse, kar lahko rečem, je, da je bil Bog zelo radodaren do mene."