Francesco Totti je od leta 2005 poročen z lepo televizijsko voditeljico Ilary Blasi. Foto: Reuters
Francesco Totti je od leta 2005 poročen z lepo televizijsko voditeljico Ilary Blasi. Foto: Reuters

Italijani bodo v nedeljo odločali o reformi ustave v Italiji. Če bo referendum uspešen, bodo skrčili pristojnosti senata - izvoljeni predstavniki ljudstva tako ne bi več mogli strmoglavljati vlade in trajno preprečiti zakonskih predlogov.

Kritiki se na drugi strani bojijo, da bodo ustavne reforme ogrozile ločitev oblasti.

"Spelji se!"
Od referenduma bo odvisno tudi politično preživetje premierja Mattea Renzija, ki vlado v Rimu vodi dve leti in pol. Večinski referendumski "ne" Italijanov bi mu zadal hud udarec.

Prav privrženci tistega dela politike, ki se na referendumu zavzema za glas "ne", so uporabili podobo nogometaša iz leta 2004, ko je njegova ekipa premagala Juventus s 4:0, na fotografiji pa je Totti, ki tekmecem kaže roko s štirimi prsti in naredi gesto z njo. Takšna gesta v Italiji v grobem prevodu pomeni "vzemi to in pojdi domov" oziroma bolj neposredno - spelji se.

Totti javno protestiral
40-letni Totti, ki je v dolgih letih postal prava ikona rimskega prvoligaša Rome, saj zanj igra vso člansko kariero, je na to sliko naletel na družbenih omrežjih, pospremljeno s pripisom "Renzi: 4. decembra ... Pojdi domov!"

Na Twitterju je ostro protestiral proti takšni zlorabi. "Opozarjam vse, da ne uporabljate moje podobe v politične namene. Še posebej to velja za ta referendum, na katerem bi se morali srečati kulturna in civilizirana raven izmenjave argumentov," je jezno zapisal športnik.