Bill Gates - že 17 let najbogatejši Američan. Foto: EPA
Bill Gates - že 17 let najbogatejši Američan. Foto: EPA

Premoženje ustanovitelja Microsofta je letos vredno 54 milijard ameriških dolarjev oziroma pet milijard več kot lani. Tudi drugouvrščeni na lestvici, vlagatelj Warren Buffet, je v zadnjem letu svoj bančni račun odebelil za okoli pet milijard - skupaj ima 45 milijard dolarjev.

Na tretjem mestu je ustanovitelj družbe Oracle Larry Ellison, čigar premoženje je letos vredno 27 milijard dolarjev oziroma je enako kot lani. Na lestvici se je ravno na repu deseterice znašel tudi newyorški župan Michael Bloomberg. Sicer pa je med 400 najbogatejšimi Američani le 42 žensk - med njimi tudi televizijska zvezdnica Oprah Winfrey, ki je zasedla 130. mesto. Najstarejši milijarder na seznamu je 95-letni David Rockfeller z 2,4 milijarde dolarjev vrednim premoženjem.

V primerjavi z lanskim letom se je premoženje zmanjšalo le 84 bogatašem s seznama, kar je precej manj kot lani glede na predlani. Relativno se je premoženje najbolj povečalo lastniku spletnega omrežja Facebook Marku Zuckerbergu, in sicer z dveh na skoraj sedem milijard. Med prvih deset se letos na novo ni uvrstil nihče, se je pa nekoliko premešal vrstni red med najbogatejšimi. Zvezna država z največ milijarderji je Kalifornija, ki jih ima 83.