Za rdečo mizo so se v epizodi Betrayed by Trusted Adults zbrale Gloria Estefan, njeni hči in nečakinja ter Claire Crowley. Foto: AP
Za rdečo mizo so se v epizodi Betrayed by Trusted Adults zbrale Gloria Estefan, njeni hči in nečakinja ter Claire Crowley. Foto: AP

Gloria Estefan je med pogovorno oddajo Red Table Talk: The Estefans, ki je nastala po vzoru istoimenske oddaje Jade Pinkett Smith, njene hčerke Willow in matere Adrienne Banfield-Norris, razkrila, da jo je pri devetih letih član širše družine začel spolno zlorabljati. "93 odstotkov zlorabljenih otrok pozna osebo, ki jih zlorabi, in tej osebi zaupa. To vem, ker sem sama ena izmed njih," je povedala glasbenica, ki so se ji pri rdeči mizi pridružile tudi hči Emily, nečakinja Lili in Claire Crowley, ki je tudi sama delila svojo izkušnjo z zlorabo v otroštvu.

"Bil je na položaju moči, saj me je mama vpisala v njegovo glasbeno šolo," je dejala kubansko-ameriška zvezdnica, ki je o zlorabi prvič spregovorila javno. Dodala je, da je njena mama moškemu popolnoma zaupala, saj ji je nenehno govoril, da je Gloria izjemno nadarjena, zato naj bi potrebovala posebno pozornost. Napadalca med oddajo ni imenovala, delila pa je spomin, kako je želela njegove napade ustaviti.

"To se ne sme zgoditi, tega ne moreš storiti," naj bi mu zabrusila, sam pa ji je na to odgovoril z grožnjo. "Tvoj oče je v Vietnamu, tvoja mati je sama. Ubil jo bom, če ji poveš," je 64-letnica razkrila in obrazložila, zakaj sprva o tem nikomur ni povedala. "Nikoli nisem pomislila, da se je to dogajalo zaradi mene. Vedela sem, da je bil moški zmešan, zato sem mislila, da bo mojo mamo res poškodoval," poroča AP.

O javnem razkritju je razmišljala že v preteklosti, a je čakala na pravi kraj in čas. Foto: AP
O javnem razkritju je razmišljala že v preteklosti, a je čakala na pravi kraj in čas. Foto: AP

Materi je povedala neko noč ob treh zjutraj

Posledično je začela iskati izgovore, da bi se učnim uram kitare izognila, tudi očetu je po telefonu želela namigniti, da bi igranje inštrumenta prenehala. "Raje bi pela, ne želim se ukvarjati s klasično glasbo," je Gloria Estefan, ki se je rodila na Kubi, v otroštvu pa se je preselila v Miami, svojemu očetu dejala na enem izmed posnetkov, ki so jih predvajali med oddajo. Neke noči se je odločila, da materi končno pove o zlorabi.

"Nisem zmogla več," je priznala pevka, ki noče biti oklicana za žrtev, temveč za osebo, ki je preživela, in dodala, da je mati takoj poklicala policijo. Policisti so ji svetovali, naj napadalca ne ovadi, saj bi bila travma zaradi pričanja preveč škodljiva. Ko je mati znotraj družine povprašala o njem, je teta razkrila, da je tudi njo pred leti zlorabil na Kubi.

O javnem razkritju je razmišljala že v sredi 80. let prejšnjega stoletja, ko je zaslovela s pesmijo Conga – moški, ki naj bi bil namreč spoštovan član skupnosti, je njeno skladbo v pismu nekemu časopisu kritiziral. "V tistem trenutku sem bila tako jezna, da sem želela vse razkriti," je povedala, a pristavila, da je takrat pomislila, da bo ves njen uspeh preusmeril nanj. "To sta manipulacija in nadzor, vzamejo ti moč," je še delila Gloria Estefan, ki pa jo je strah, da obstaja še več žensk, ki jih je zlorabil.