Foto:
Foto:
Andrea Levy, letošnja dobitnica nagrade.

Gre za eno najbolj prestižnih britanskih knjižnih nagrad, ki jo vsako leto podelijo v petih kategorijah (najboljši prvenec, najboljša biografija, nagrado za poezijo, nagrado za otroško literaturo), nato pa med temi izberejo še glavno nagrado, za najboljše literarno delo leta.

Grant je priznal, da se je znova počutil kot študent na Oxfordu, saj je bil pod velikim pritiskom, izbrati najboljše delo pa je za nekoga, ki pri tem nima izkušenj, izredno zahtevno.

Dodal pa je še, da je bilo nekako tako, kot če bi ga prosili, da bi izbral najlepšega na razstavi psov. "Tudi na razstavi psov vedno izberejo najlepšega, vendar kako lahko pekinčana primerjaš z nemškim ovčarjem?"

Nekoliko bolj zlobni jeziki bi lahko dejali, da kot njegova edina izkušnja s tega področja lahko velja vloga lastnika knjigarne v filmu Notting Hill, kljub temu pa se je znašel med člani žirije, ki so razsojali o pomembni literarni nagradi.

Igralec je priznal, da je bila izkušnja zanj zelo dobra, saj se je po dolgih letih lahko zopet nekoliko bolj posvetil branju, in dodal, da je v zadnjih tednih prebral več knjig kot v preteklih treh mesecih.

Letos je glavno nagrado, za katero nagrajenec dobi tudi 25.000 funtov, prejela Andrea Levy za roman Small Island.