Harry in Meghan. Foto: Reuters
Harry in Meghan. Foto: Reuters

Harry in Meghan sta s Spotifyem podpisala vrsto korporativnih pogodb, med drugim za produkcijo in vodenje podkastov, v sklopu svojih prizadevanj, da bi si zagotovila financiranje po razhodu z britansko kraljevo družino.

"Na stotine milijonov ljudi vsak dan utrpi resno škodo, ki jih povzročajo napačne informacije in dezinformacije. Lanskega aprila so naši soustanovitelji začeli izražati zaskrbljenost našim partnerjem pri Spotifyu glede resnih posledic dezinformacij o covidu-19 na njihovi platformi," je zdaj sporočil njun tiskovni predstavnik.

Spotify pod plazom kritik

"Še naprej bomo izražali zaskrbljenost Spotifyju, da bi zagotovili spremembe njegove platforme, da bi pomagali pri reševanju te krize javnega zdravja. Pričakujemo, da bo Spotify upošteval zgodovinski trenutek," je še dodal.

Zagotovil je še, da Harry in Meghan ostajata zavezana delu s švedsko pretočno platformo.
Spotify je v preteklosti zatrdil, da si prizadeva za uravnoteženje "varnosti za poslušalce in svobode za ustvarjalce" in je v skladu s svojimi "podrobnimi pravilniki o vsebini" odstranil več kot 20.000 epizod podcastov, povezanih s covidom-19.

Za največ razburjenja je v zadnjem času poskrbel radijski voditelj Joe Rogan, čigar podkast Joe Rogan Experience je trenutno najbolj poslušan podkast na Spotifyu. V podkastu Rogan problematizira svojo stališča o pandemiji, vladnih ukrepih za nadzor širjenja pandemije in cepivih proti covidu-19.

V zadnjih dneh sta Spotify zaradi kontroverzne radijske oddaje Joeja Rogana zapustila glasbenika Neil Young in Joni Mitchell. Foto: Reuters
V zadnjih dneh sta Spotify zaradi kontroverzne radijske oddaje Joeja Rogana zapustila glasbenika Neil Young in Joni Mitchell. Foto: Reuters

Rogan je v podkastu denimo zatrdil, da mladi in zdravi ljudje ne potrebujejo cepiva proti covidu-19. Razburil je tudi njegov decembrski podkast z Robertom Malonom, ki je sodeloval pri zgodnjih raziskavah tehnologije mRNA v cepivih, zdaj pa je kritičen do tovrstnih cepiv. Malone je podal v znanosti ovržene trditve, da cepljenje pomeni večje tveganje za ljudi, ki so že preboleli covid-19, poroča National Public Radio (NPR).

Rogan je s Spotifyem leta 2020 sklenil pogodbo, domnevno vredno sto milijonov dolarjev.

Njegova oddaja je izzvala ogorčenje Neila Younga, ki je pred dnevi Spotifyu postavil ultimat, naj izberejo med njegovo glasbo in Roganovim podkastom. Pozneje je bila Youngova glasba odstranjena s Spotifya. V podporo Youngu je svojo glasbo s platforme umaknila tudi glasbenica Joni Mitchell.

V januarja je tudi 270 znanstvenikov in zdravstvenih delavcev podpisali pismo, v katerem so Spotify pozvali, naj ukrepajo proti Roganu, ki po njihovem prepričanju širi neresnične trditve.