Je par z izbiro imena skušal zgladiti spor s sorodniki ali je zadeve še poslabšal? Foto: EPA
Je par z izbiro imena skušal zgladiti spor s sorodniki ali je zadeve še poslabšal? Foto: EPA

Deklica, ki je enajsta kraljičina pravnukinja, se je pred dnevi rodila v Santa Barbari v Kaliforniji. Harry in Meghan sta zanjo izbrala ime Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor. Na Otoku je veliko dvignjenih obrvi povzročil prav izbor imena Lilibet, saj je to kraljičin vzdevek še iz otroških dni – skovala ga je sama, ker še ni mogla izgovoriti pravega imena, tako jo je klical tudi pred kratkim umrli mož, princ Filip.

Gre torej za vzdevek, ki je ima zelo oseben pomen za kraljico, še posebej v tem času, ko še žaluje za soprogom, hkrati pa stoično požira črnjenje palače in celotne monarhije, ki ga iz one strani luže v odmevnih, senzacionalističnih intervjujih izvajata Meghan in Harry.

Sorodna novica Lilibet "Lili" Diana: Izbor imena kot "oljčna vejica kraljevi družini"

Mediji zato zadnje dni ugibajo, ali je Harry svojo babico pred izborom imena obvestil o nameri oziroma jo prosil za dovoljenje, da lahko tako poimenuje svojega drugega otroka.

Vir iz Buckinghamske palače je v pogovoru z BBC-jem dejal, da se to ni zgodilo in da vojvoda Susseški kraljice ni vnaprej obvestil o tem, da sta z Meghan izbrala prav to ime, ki je za kraljico zelo osebno in ji veliko pomeni.

A takoj zatem se je oglasil "vir, ki je blizu Harryja", in skušal umiriti zadevo. Zatrdil je: "Če kraljica ne bi pokazala strinjanja z imenom, ga zagotovo ne bi uporabila." Harryjev prijatelj je dodal: "Vojvoda je bil v stiku s svojo družino, preden je prišlo v medije, da sta z Meghan dobila hčerko. Pravzaprav je bila kraljica Elizabeta II. prva, ki jo je poklical. V pogovoru ji je omenil, da si želi v njeno čast svojo hčer poimenovati Lilibet. Če ne bi pokazala strinjanja, Harry in Meghan tega imena ne bi izbrala."

Srednje ime Lilibet je Diana, s čimer se je Harry želel pokloniti svoji umrli materi Diani. Diana in Elizabeth sta tudi srednji imeni princese Charlotte, hčerke princa Williama in njegove žene Catherine.

Princ Harry angažiral odvetnika

Kot kaže, so BBC-jeve navedbe, da Harry in Meghan kraljice nista vnaprej obvestila o svoji izbiri imena, močno razburile 36-letnega princa. Celo tako močno, da je prek odvetniške firme Schillings zagrozil s tožbo proti britanski nacionalni radioteleviziji, s čimer je izbruhnila neprecedenčna vojna med zakoncema, palačo in BBC-jem.

Obvestilu o pravnih postopkih je sledila skrbno ubesedena izjava, ki pa je sprožila več vprašanj kot odgovorov glede tega, ali je kraljica dejansko dala privoljenje v uporabo imena ali pa jo je par preprosto zgolj seznanil z dejstvom.

"Vojvoda je vnaprej govoril s svojo družino, pravzaprav je bila njegova babica prvi družinski član, ki ga je poklical," se bere izjava. "V tem pogovoru je izrazil željo, da hčerko njej v čast poimenujeta Lilibet."

Pri BBC-ju so zatem svoj članek malo popravili, a ta še vedno navaja, da kraljice nista vprašala vnaprej za privolitev. Prav tako ostajajo na strani tviti, ki se sklicujejo na vir iz Buckinghamske palače. BBC-jevo poročilo implicira, da obe strani verjameta, da govorita resnico, in da tudi, če kraljica ni implicitno pristala, morda ideje tudi eksplicitno zavrnila ni.

Odnosi na dvoru niso rožnati, poleg tega je pred kratkim umrl kraljičin mož. Foto: EPA
Odnosi na dvoru niso rožnati, poleg tega je pred kratkim umrl kraljičin mož. Foto: EPA

Ostala bosta pri dveh otrocih

Vprašanje o tem, ali sta Harry in Meghan za izbor imena dobila kraljičino zeleno luč, je še toliko bolj na mestu zato, ker v zadnjih mesecih kroži veliko novic o tem, kako hudo je par sprt s preostalimi člani kraljeve družine. Vsem je namreč še kako dobro ostal v spominu njun intervju z Oprah Winfrey na začetku leta, ko sta dvor obtožila rasizma in na sploh nista varčevala s kritikami na račun članov kraljeve družine. Harry je dodal, da ima z očetom, prestolonaslednikom princem Charlesom, težaven odnos, a zatrdil, da je njegov odnos s kraljico "zelo dober" in da se pogosto pogovarjata prek videoklica.

Harry in Meghan sta sicer v pogovoru z Oprah dodala, da ne načrtujeta nove nosečnosti in da bosta ostala pri dveh otrocih. Sin Archie je pred kratkim dopolnil dve leti.