To, kar sta zdaj Šeherezada in Onur, sta bila nekoč Jose Armando in Esmeralda. Foto:
To, kar sta zdaj Šeherezada in Onur, sta bila nekoč Jose Armando in Esmeralda. Foto:
Šeherezada
Šeherezada je glavna junakinja številnih knjižnih, gledaliških in filmskih del. Foto: EPA

Zgodba o fatalni Šeherezadi je pred televizijske sprejemnike prikovala ogromno gledalcev, ki so stiskali pesti, da ji bo z Onurjem nazadnje le uspelo najti srečo. Nad serijo sta bila navdušena tudi Jadranka Stojanović in Osman Avdić iz Novalje na otoku Pagu, tako zelo navdušena, da sta sinčku, ki se jima je rodil prejšnji teden v zadarski bolnišnici, dala ime Onur.

Dojenček je bil ob rojstvu velik 52 centimetrov in tehtal 3.290 gramov, skupaj s staršema pa je zdaj že na Pagu, kjer je pritegnil toliko pozornosti, da bi mu zavidal tudi "pravi" Onur, igralec Halit Ergenc.

Onur in Šeherezada (Bergüzar Korel) sta se zaljubila tudi v resničnem življenju - med snemanjem serije je preskočila iskrica in ona je zaradi njega pustila dolgoletnega partnerja, on pa se je zaradi nje ločil od žene.

Hrvate je zajela prava evforija
Slovenska tiskovna agencija je že na začetku oktobra poročala, da je Hrvaško telenovela 1001 noč (slovenska komercialna televizija jo predvaja pod naslovom Prepovedana ljubezen) popolnoma obnorela. Pri naših južnih sosedih so jo začeli na komercialni televiziji RTL predvajati konec avgusta in hitro je podrla vse rekorde gledanosti, povzročila pa pravo evforijo tudi na drugih področjih - Hrvati so se začeli učiti turščine, kupovali so majice z motivi iz telenovele in množično potovali v Carigrad.

Učili so se turščine in potovali
V enem izmed zagrebških centrov za tuje jezike so v zadnjih dveh tednih septembra dobili približno 50 prijav za tečaj turščine. Direktor centra Jasmin Selhović je dejal, da so se na tečaj vpisale predvsem ženske, mlajše od 30 let, ki so poudarile, da se želijo učiti turščine zaradi nadaljevanke. Potovalne agencije so v odzivu na obsedenost s telenovelo ponudile turistični aranžma v domovini glavnih likov iz nadaljevanke, v katerega so uvrstile tudi ogled krajev, kjer so jo snemali.

Hrvaški televizijski kritiki menijo, da je velika priljubljenost nadaljevanke posledica tako kakovosti telenovele kot poskusa gledalcev, da bi pobegnili od političnih afer in nadaljevank domače produkcije.

Esmeralda je bila prva
Vrhunec so hrvaški oboževalci doživeli, ko sta Bergüzar in Halit sredi novembra obiskala Zagreb. Se spominjate slovenskega navdušenja leta 1998 ob prihodu Leticie Calderon, mehiške igralke, ki je v istoimenski seriji upodobila slepo dekle Esmeraldo. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji kar 22 deklic poimenovanih Esmeralda - Hrvatom torej manjka še precej Onurjev ...