Ashley Judd svojih političnih ambicij uradno noče komentirati. Foto: EPA
Ashley Judd svojih političnih ambicij uradno noče komentirati. Foto: EPA
Juddova med obolelimi z aidsem. Foto: EPA

44-letna Juddova, ki se je spomimo iz filmov Zbogom, dekleta in Pravica do umora, naj bi vstop v politiko uradno napovedala maja, za zdaj pa ne želi odgovarjati na nikakršna novinarska vprašanja na to temo.
Neuradno naj bi se igralka o vstopu v politiko pogovarjala z nekdanjim guvernerjem Wendellom H. Fordom, 88-letnim demokratom iz Kentuckyja, kjer zvezdnica živi. Stike naj bi navezala tudi s številnimi strokovnjaki, med njimi demokratskimi svetovalci in strokovnjaki, ki so sodelovali pri Obamovi kampanji.

Če se bo Juddova res podala na začrtano pot, se v Kentuckyju obeta zanimiva bitka med elokventno in medijsko testirano hollywoodsko igralko ter ostrim in napadalnim republikanskim senatorjem Mitchem McConnellom.
Juddovo v tej južnjaški zvezni državi, ki stalno voli za republikance, podpira kar nekaj uglednih in vplivnih figur, predvidevajo, da bi ji uspelo zbrati največ sredstev, na roke pa bi ji šlo nedvomno tudi to, da so se mnogi tamkajšnji demokrati raje osredotočili na guvernersko tekmo leta 2015, tako da ima v boju za mesto senatorke več možnosti kot sicer.

Čaka jo težka naloga
A, kot piše Washington Times, bi ji polena pod noge znali metati tudi demokrati. Ti namreč kandidatko še "preučujejo" in nekateri menijo, da ni najboljša izbira za boj proti petkratnemu republikanskemu senatorju. "Ne ustreza prekleti državi. To je njen problem. Mislim, da ne ustreza volivcem v Kentuckyju," je dejal demokratski svetovalec Jim Cauley, ki je sodeloval tudi z Obamo.

Juddova je sicer zagreta okoljevarstvenica, ena vidnejših podpornic predsednika Baracka Obame, borka za pravice žensk in aktivistka v boju proti aidsu. Velja za zelo bistro, očarljivo in borbeno. Ko so jo na neki zasebni večerji vprašali, ali je je "dovolj v hlačah", da se pomeri z McConnellom in republikansko mašinerijo, je igralka odgovorila: "Dvakrat so me posilili, tako da mislim, da lahko opravim z McConnelom." (Ashley je bila kot otrok dvakrat posiljena, o čemer je pisala tudi v svoji avtobiografiji.)
Prav tako veliko prahu je dvignila s svojo izjavo, da si ne želi otrok, ker je na svetu že tako veliko trpljenja in revščine. Trpi za bipolarno motnjo, nedavno pa je naznanila, da se po dobrih desetih letih zakona ločuje od škotskega dirkača Daria Franchittija.