56-letna igralka Lori Loughlin se je sodniku Nathanielu Gortonu opravičila za "grozno odločitev", ki jo je sprejela, ko je svojima hčerkama omogočila "nepošteno prednost" pri vpisu na fakulteto.

Zaslišanje je zaradi trenutnih razmer potekalo preko Zoom konference. Foto: AP
Zaslišanje je zaradi trenutnih razmer potekalo preko Zoom konference. Foto: AP

Tako ona kot mož Mossimo Giannulli sta priznala, da sta bila del škandala, v katerem so bogati in slavni otrokom "kupovali" vpise na prestižne univerze. "Resnično žal mi je," je ob izreku obsodbe dejala Loughlinova.

Kazni obeh sta bili konsistentni z dogovorom ob priznanju krivde, ki jima ga je maja letos ponudilo tožilstvo. Igralka je tako dobila dva meseca zaporne kazni, plačati mora kazen v višini 150 tisoč dolarjev in opraviti 100 ur družbenokoristnega dela.

Na drugi strani mora 57-letnik odslužiti pet mesecev zaporne kazni, opraviti bo moral še 250 ur družbenokoristnega dela in plačati kazen v višini 250 tisoč dolarjev.

Sodnik je ob izreku obsodbe poudaril, da bi Giannulli moral imeti boljšo presojo. "Ni šlo za to, da ste poskušali poskrbeti za osnove za svojo družino," je Gorton dejal med sodnim zaslišanjem, ki je zaradi trenutnih razmer potekalo preko Zoom konference. "Nimate nikakršnega opravičila za svoj zločin," je še dejal sodnik.

Giannulli je sicer škodo, ki so jo povzročila njegova dejanja, globoko obžaloval. "Sprejmem popolno odgovornost za svoje ravnanje," je dejal. Tožilci so sicer v postopku sojenja dejali, da je bil Giannulli bolj aktivno vpleten v prevaro od svoje žene in je tudi izvedel plačilo.

Vodja prevare je bil William Singer

Zakonca sta del 55-članske zasedbe, ki je obtožena v povezavi s škandalom, katerega vodja je bil William Singer. Singer je prek svojega podjetja Edge College & Career Network uredil, da je imel naraščaj bogatih in slavnih dostop do najboljše izobrazbe, ki jo je mogoče kupiti.

Hčerki zakoncev sta se s podkupninami v višini pol milijona dolarjev na prestižno univerzo vpisali pod pretvezo, da sta odlični veslačici.