Kaj se bo po sojenju dogajalo z njeno kariero? Foto: Reuters
Kaj se bo po sojenju dogajalo z njeno kariero? Foto: Reuters

Sojenje med nekdanjima zakoncema zaradi obrekovanja je trajalo šest tednov, množice so lahko vsako besedo spremljale v živo. Porotniki so se nagnili močno na stran hollywoodskega zvezdnika Johnnyja Deppa, saj so pritrdili njegovim trditvam, da je bil žrtev obrekovanja in se tudi strinjali, da je Amber lagala o nasilju v družini.

Manekenki in igralki so naložili plačilo 15 milijonov dolarjev – deset za odškodnino zaradi izgube ugleda in pet milijonov denarne kazni. A ker je zgornja meja za to kazen v zvezni državi Virginia 350.000 dolarjev, bo Depp od omenjenih petih milijonov dobil le toliko. Znesek, ki ga bo morala Heard plačati nekdanjemu možu, je torej 10,35 milijona dolarjev, če pa odštejemo dva milijona, ki ju mora njej plačati Depp, pa jo bo sojenje "olajšalo" za 8,35 milijona dolarjev. V pridruženi tožbi, ki jo je vložila Heard, so porotniki namreč odločili, da je bil tudi njen ugled oškodovan zaradi izjav Deppovega odvetnika Adama Waldmana (ne pa tudi zaradi izjav Deppa), zato so ji porotniki prisodili dva milijona dolarjev. Zneski sicer ne vključujejo sodnih stroškov.

Pred sodiščem so se zbrali podporniki Johnnyja Deppa. Foto: Reuters
Pred sodiščem so se zbrali podporniki Johnnyja Deppa. Foto: Reuters

Depp je razglasitev sodbe komentiral v pubu Bridge Tavern v Newcastlu v Angliji, kjer se je zabaval in družil z glasbenikom Samom Fenderjem. "Bil je zelo dobre volje," je dejal lastnik lokala, 58-letni Depp pa je po razglasitvi sodbe dejal, da mu je "porota vrnila življenje". 36-letna Amber je bila, razumljivo, uničena, dejala je, da nima besed, s katerimi bi lahko opisala svoje razočaranje. "Gora dokazov ni bila dovolj, da bi se lahko borila proti moči in vplivu nekdanjega moža," je dejala.

Za Amber bi bile lahko uničujoče tudi finančne posledice izgubljene tožbe, saj se je njena filmska kariera v času, ko sta se z Deppom razšla in se začela srečevati na sodišču, šele dobro začenjala. Mnogi jo verjetno zato bolj kot po igralskih dosežkih poznajo prav kot nekdanjo ženo Johnnyja Deppa.

Zato se postavlja vprašanje, ali bo plavolasa igralka sploh lahko plačala denarno kazen. Že na sojenju je namreč priznala, da v dobrodelne namene še ni nakazala sedmih milijonov dolarjev, kot je obljubila – ta denar je dobil po ločitvi od Deppa leta 2017. Pojasnila je, da milijonov še ni podarila, ker je Depp proti njej vložil tožbo za 50 milijonov dolarjev. "Še vedno pa nameravam izpolniti svojo obljubo. Res si želim, da me ne bi več tožil, da lahko podarim denar," je dejala na pričanju. Njeni zagovorniki so večkrat poudarili, da je njena kariera zastala prav zaradi pravne bitke z Deppom.

Opletanje z milijoni

Po poročanju tujih medijev ni natančno znano, kako veliko premoženje sploh ima Amber Heard. Po podatkih portala Fox Business to znaša osem milijonov dolarjev, portal Celebrity Net Worth pa navaja mnogo nižjo številko – 2,5 milijona dolarjev. Na sojenju je bilo povedano, da je med letoma 2013 in 2019 njen bruto prihodek znašal deset milijonov dolarjev.

Sprva se je v New Yorku preživljala kot manekenka, nato se je preselila v Los Angeles, kjer je nastopila v nekaj glasbenih videospotih in imela manjše vloge v televizijskih nanizankah Jack & Bobby, The Mountain in The O. C. Na velikem platnu se je prvič pojavila leta 2004 v filmu Friday Night Light. Do zdaj je skupaj naštela 51 filmskih vlog. Manjše vloge je imela v filmih Ananas Ekspres, Zombieland, Zapiti dnevnik (The Rum Diary), v katerem je spoznala Deppa, Vroči Mike XXL in Dansko dekle.

Bo zadržala vlogo v nadaljevanju filma Aquaman? Foto: Reuters
Bo zadržala vlogo v nadaljevanju filma Aquaman? Foto: Reuters

Kaj bo z njeno vlogo v nadaljevanju Aquamana?

Njena daleč najpomembnejša vloga do zdaj je bila tista v uspešnici Aquaman, v kateri je upodobila Mero. Po neuradnih podatkih naj bi zanjo dobila pet milijonov dolarjev, film pa je po vsem svetu zaslužil kar milijardo dolarjev. Podpisala je tudi pogodbo za drugi del filma z naslovom Aquaman and the Los Kingdom, ki naj bi v kinematografe prišel prihodnje leto. Njena plača: deset milijonov dolarjev. A zaradi sodnih bitk se je na spletu pojavila peticija, v kateri oboževalci filma pozivajo, da Amber Heard zamenjajo s kakšno drugo igralko.

Amber je imela uspešno kariero tudi v modnem svetu, saj je do zdaj sodelovala z 31 modnimi znamkami, med drugimi s podjetji Guess in L'Oreal, imela je pogodbo tudi s filmskim festivalom v Cannesu in z revijo Harper’s Bazaar.

Depp za vsako vlogo zahteval – in dobil – najmanj 20 milijonov

Vse te številke pa so pravi "palček" v primerjavi z imperijem, ki ga je v dolgoletni filmski karieri zgradil Johnny Depp. Njegovo premoženje je vredno najmanj 150 milijonov dolarjev, v lasti ima tudi več nepremičnin, podjetij in zbirko starih motorjev. Revija Forbes ga je sicer kar dvakrat razglasila za najbolj preplačanega igralca, saj za vsako filmsko vlogo zahteva najmanj 20 milijonov dolarjev. Ogromne vsote denarja tudi zapravi, a kljub temu mu na računu ostaja okoli 150 milijonov dolarjev.

Več možnosti, če nima denarja za plačilo

Po odločitvi sodišča so se že oglasili pravni strokovnjaki in pojasnili, da lahko sodišče v primeru, da Amber Heard ne bo mogla poravnati vseh stroškov in kazni, zaseže del njenega zdajšnjega premoženja in prihodnjih dohodkov. Če pa se odloči, da se bo na odločitev pritožila, pa bo morala plačati vseh 10,35 milijona dolarjev, vključno z obrestmi.

"Če posameznik ne zmore plačati kazni, nastane velika težava, če zmagovalna stranka želi povračilo v celoti," je dejala odvetnica Sandra Spurgeon za CBS. Dodala je, da Amber ostane še ena možnost – da razglasi osebni stečaj. V tem primeru ji verjetno ne bi bilo treba plačati deset milijonov kazni, še vedno pa bi morala na Deppov račun nakazati 350.000 dolarjev denarne kazni.

Veliko je tudi v Deppovih rokah, saj se igralec lahko odloči, da ne bo zahteval odškodnine, lahko se z nekdanjo ženo pogodi tudi za plačilo nižje vsote.

Johnny Depp ima ogromno premoženje. Foto: EPA
Johnny Depp ima ogromno premoženje. Foto: EPA

Amber Heard ni dobila prav veliko premoženja niti po ločitvi leta 2017. Kot rečeno, dobila je sedem milijonov dolarjev, za katere pa je obljubila, da jih bo dala v dobrodelne namene. Pripadla sta ji tudi dva terierja, konj in dva razkošna avtomobila. Na sodišču je vložila tudi zahtevo za preživnino. Zahtevala je 50.000 dolarjev na mesec za plačilo različnih stroškov, med drugimi 10.000 za najemnino, 2000 za prehrano v restavracijah in 10.000 dolarjev za skrb za živali.

Vanessa, Kate in Winona mnogo bogatejše

Premoženje Amber Heard je precej skromno tudi v primerjavi z drugimi nekdanjimi partnericami Johnnyja Deppa. Depp je namreč dolgoletni ljubezni, francoski igralki in pevki Vanessi Paradis, s katero sta bila par 14 let, po razhodu dobrohotno namenil polovico svojega premoženja. Paradis naj bi imela tako na računu okoli sto milijonov dolarjev.

Milijonarki sta tudi dve drugi nekdanji Deppovi ljubezni – britanska manekenka Kate Moss naj bi imela pod palcem 70 milijonov dolarjev, igralka Winona Ryder pa 18 milijonov.