Elizabeth Taylor in Rock Hudson - soigralca v filmu Velikan in dobra prijatelja vse do njegove prezgodnje smrti. Foto: Reuters/EPA
Elizabeth Taylor in Rock Hudson - soigralca v filmu Velikan in dobra prijatelja vse do njegove prezgodnje smrti. Foto: Reuters/EPA
Elizabeth Taylor in Michael Jackosn
Elizabeth Taylor je Michaelu Jacksonu ob strani stala v najtežjih trenutkih. Foto: Reuters/EPA
Elizabeth Taylor
Eddie Fisher s svojo tedanjo ženo Debbie (na desni) in s svojo bodočo ženo, njeno najboljšo prijateljico Elizabeth Taylor (na levi). Foto: Reuters/EPA
Elizabeth Taylor
Elizabethina slava z leti ni zbledela. Foto: Reuters/EPA

Poročena je bila kar osemkrat, plod vseh teh ljubezni pa so bili štirje otroci, ki so poskrbeli za to, da je Liz "babica" klicalo 10 vnukov, štirje malčki pa se je bodo spominjali kot prababice. Vsi štirje otroci so bili ob njej v bolnišnici tudi danes, ko jo je izdalo njeno šibko srce, zaradi katerega so jo hospitalizirali že pred šestimi tedni.

Prvi "da" je dahnila stara komaj 18 let, ko ji je srce ukradel prastric plavolase starlete Paris Hilton - Conrad 'Nicky' Hilton mlajši - sin ustanovitelja hotelske verige Hilton. Zakon je trajal manj kot leto dni in je bil poln psihičnega in fizičnega nasilja nad Elizabeth. Po slabi izkušnji s Hiltonom se je Liz zatekla v objem 20 let starejšega igralca Michaela Wildinga in tam ostala pet let, rodila pa sta se jima dva sinova. Wildinga je zapustila zaradi producenta Michaela Todda, tudi njemu je obljubila večno zvestobo in mu rodila hčerko, a družinska idila je trajala le leto dni, saj je Todd umrl v letalski nesreči.

Ovdovela Liz se je kmalu odločila za novo ljubezen - tokrat je bil njen izvoljenec kar mož njene najboljše prijateljice, Eddie Fisher, ki ji je nato na prst nataknil še četrti obroček zvestobe. Po dobrih štirih letih so bili ločitveni papirji pripravljeni, saj se je Elizabethino srce ogrelo za privlačnega igralca Richarda Burtona, zato se je odločila, da bo to njen mož št. 5, kar je Richard res postal - in ostal celih 10 let. Njun zakon je nato razpadel, a po dobrem letu dni sta se odločila, da bosta razbite koščke poskusila sestaviti še enkrat. Skupaj so držali le še devet mesecev, nato pa sta pod njun(a) zakon(a) končno potegnila črto. Izkupiček: posvojena hčerka Maria in 12 skupnih filmov, od katerih ji je uspešnica Kdo se boji Virginie Wolf? prinesla tudi oskarja.

Komaj nekaj mesecev pozneje je skočila v zakon št. 7 s sekretarjem ameriške mornarice Johnom Warnerjem, s katerim je ostala šest let, nato pa se je leta 1991 osmič (in zadnjič) poročila z gradbincem Larryjem Fortenskim. Tudi ta zakon je doživel enako usodo in leta 1996 je Liz še zadnjič v življenju podpisala ločitvene papirje.

V njenem življenju pa je pomembno vlogo igralo še nekaj moških, s katerimi je ni vezal prstan, pač pa tesno in iskreno prijateljstvo, a žal je vsem skupno prezgodnje slovo. Leta 1951 se je zaljubila v soigralca v filmu Prostor na soncu, Montgomeryja Clifta. Ta ji čustev ni vračal, saj je bil homoseksualec, vendar sta postala dobra prijatelja. Nekaj let pozneje je igralec po obisku Lizine zabave doživel prometno nesrečo, ki ga je iznakazila. Takrat ga je našla prav Taylorjeva, ki je splezala v razbitino in mu iz grla odstranila razbite zobe, da se ni zadušil. Najboljša prijatelja sta ostala vse do Cliftove prezgodnje smrti leta 1966. V filmu Velikan se je spoprijateljila z Jamesom Deanom, ki je imel za seboj uspešnici Upornik brez razloga in Vzhodno od raja, a igralec se je še pred koncem snemanja smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči.

V Velikanu igra tudi Rock Hudson, ki je s Taylorjevo ostal prijatelj do smrti leta 1985. Tudi Hudson je bil homoseksualec in je veljal za enega prvih, ki jih je pokončal aids, v spomin nanj pa je Liz ustanovila dobrodelno fundacijo za boj proti tej bolezni.

Javnost pa najbolje pozna njeno tesno prijateljstvo s kraljem popa Michaelom Jacksonom. "On je del mojega srca. Drug za drugega bi storila kar koli," je Liz opisovala njun odnos. Ko se je Jackson leta 1993 moral braniti obtožb o spolnem nadlegovanju 13-letnika, je bila igralka Elizabeth Taylor tista, ki ga je ves čas držala pod roko in mu nudila ramo, ko jo je najbolj potreboval. Pevec je istega leta v intervjuju z Oprah Winfrey tudi omenil, da je bila prav Liz tista, ki mu je nadela vzdevek kralj popa, ki se je nato uveljavil po vsem svetu.

Pevca je Taylorjeva označila kot "preroka moderne dobe" in zapisala: "Jokala sem iz čistega veselja nad njegovo od Boga dano nadarjenostjo. Nikoli več ne bo nikogar, ki bi bil kot on." Tudi Jackson je umrl prezgodaj, 25. junija 2009 je bila zanj usodna kombinacija zdravil. 635 dni pozneje je odšla tudi sama.