Jamie Lee Curtis je zaigrala že v petih filmih o Noči čarovnic. Foto: Reuters
Jamie Lee Curtis je zaigrala že v petih filmih o Noči čarovnic. Foto: Reuters
Jamie Lee Curtis
Je znana podpornica demokratske stranke. Foto: Reuters

59-letna zvezdnica, ki se je na filmska platna vrnila s srhljivko Noč čarovnic, je v pogovoru za revijo People dejala, da je lahko srečna, ker se ji je uspelo izviti iz oklepa odvisnosti z opioidi, v katero je padla konec 80. let prejšnjega stoletja. "Bila sem znanilka epidemije odvisnosti od opioidov, ki se je pojavila v 90. letih. Z njimi sem se borila deset let, a za moj boj ni vedel nihče. Res nihče. Kradla sem jih, se skrivala, si lagala."

Jamie Lee je dejala, da so ji protibolečinske tablete prvič predpisali leta 1989 po rutinski plastični operaciji, s katero je želela zmanjšati zabuhle oči. A nekajdnevno jemanje se je spremenilo v odvisnost, med katero je tablete kradla vsem po vrsti, od sorodnikov in prijateljev do znancev. Prva, ki je leta 1998 razkrinkala njeno težavo, je bila sestra Kelly. Igralka se je soočila z njo in čez nekaj mesecev se je udeležila prvega terapevtskega srečanja, na isti dan pa boj z zasvojenostjo priznala tudi možu, režiserju Christopherju Guestu, s katerim je poročena 33 let in s katerim ima dva otroka, danes 31-letno Annie in 22-letnega Toma.

"Odvisnost je uničila mojo družino"
"Odločila sem se prekiniti začarani krog odvisnosti, ki je uničila življenja več generacij naše rodbine. To, da sem premagala odvisnost, je moj največji življenjski uspeh – večji kot srečen zakon, večji kot moja dva otroka in večji kot moja kariera in uspeh. To je stvar, na katero sem najbolj ponosna."
V družini Curtisovih so bile različne odvisnosti praktično doma – oče Jamie Lee, igralec Tony Curtis, se je boril z odvisnostjo od alkohola, kokaina in heroina, njen polbrat Nicholas pa je zaradi predoziranja s heroinom umrl leta 1994.

Jamie Lee se še vedno udeležuje srečanj, na katerih drugim pomaga v boju z odvisnostjo. "Vedno, ko beseda nanese na zasvojenost z opioidi, se vsi obrnejo k meni in rečejo: 'Govori z njo. Ona ima največ izkušenj s tem.'"

Spet v Noči čarovnic
Igralka se je po več letih življenja zunaj zvezdniških žarometov nedavno znova vrnila v "prvi plan", saj je na filmska platna prišla srhljivka Noč čarovnic, v kateri je po 40 letih v istoimenskem filmu znova upodobila Laurie Strode, ki je v prvem filmu bežala pred zamaskiranim morilcem po imenu Michael Myers. Curtisova je sicer zaigrala že v petih filmih o noči čarovnic - Noč čarovnic (1978), Noč čarovnic 2 (1981), Noč čarovnic: 20 let pozneje (1998), Noč čarovnic: vstajenje (2002) in Noč čarovnic (2018).