Javier Milei v Generalni skupščini ZN-a in Martin Sheen kot predsednik Jed Bartlet. Foto: EPA/IMDB
Javier Milei v Generalni skupščini ZN-a in Martin Sheen kot predsednik Jed Bartlet. Foto: EPA/IMDB

"Zdi se kot fikcija, ampak ni," poroča levousmerjeni časnik iz Buenos Airesa Página 12, ki navaja, da je Milei "skopiral, besedo za besedo, monolog" fiktivnega predsednika ZDA Jeda Bartleta, ki ga je v priljubljeni seriji upodobil Martin Sheen.

Sumi glede Mileievega nagovora so se pojavili ta teden, ko je politični kolumnist Carlos Pagni opozoril na "neverjetne" podobnosti med delom predsednikovega govora in besedami, ki jih je izrekel predsednik Bartlet pred 21 leti, ko se je serija vrtela. "Ni nihče opazil?" je zapisal Pagni v časniku La Nación.

Argentinski populistični politik je svetovne voditelje v Generalni skupščini nagovoril 24. septembra.

Sorodna novica Novi argentinski predsednik ukinja centralno banko, uvaja dolar in se posvetuje s pasjimi kloni

"Verjamemo v obrambo življenj vseh. Verjamemo v obrambo imovine vsakogar. Verjamemo v svobodo govora za vse. Verjamemo v versko svobodo za vse. Verjamemo v svobodno trgovino za vse ... In ker v teh časih, kar se zgodi v eni državi, hitro vpliva na druge, verjamemo, da bi morali vsi ljudje živeti osvobojeni tiranije in represije, pa naj se gre za politično represijo, ekonomsko suženjstvo ali pa verski fanatizem. Ta temeljna ideja ne sme ostati zgolj pri besedah, ampak jo morajo podpreti tudi dejanja: diplomatska, gospodarska in materialna," je dejal Milei.

V 15. epizodi četrte sezone serije Zahodno krilo Bartlet položi praktično iste besede na srce svojega osebja.

Podobnosti med obema govoroma je eden od argentinskih časnikov pripisal obsedenosti z Zahodnim krilom Mileievega glavnega stratega Santiaga Caputa. "Caputo, ki je fanatično obseden z (ustvarjalcem serije) Aaronom Sorkinom, je serijo Zahodno krilo pogledal nekje med sedemkrat in devetkrat,” je poročal La Nación.

Politike "navdahnil" Sorkinov talent

Mnogi opazovalci so izpostavili ironijo, da Milei, neobrzdani desničar, ki se povezuje z Donaldom Trumpom, Elonom Muskom, Jairom Bolsonarom in Viktorjem Orbánom, plonka od fiktivnega demokratičnega predsednika, znanega po svoji umirjeni, trezni administraciji in progresivni politiki.

Ampak to ni prvič, da je kak politik, ne glede na politično usmeritev, našel navdih v večkrat nagrajeni Sorkinovi seriji. Tudi nekdanja britanska premierka Theresa May se je spopadala s podobnimi obtožbami zaradi svojega govora na konferenci Konservativcev leta 2017, čeprav so iz Downing Streeta takrat zatrdili, da ne gre za plagiat in da Zahodno krilo niti ni med najljubšimi serijami Mayeve.

Leta 2020 pa je avstralski novinar James Talia opazil, da govor laburističnega politika Willa Fowlesa močno spominja na Bartletovega. Fowles je priznal, da je "zelo velik ljubitelj Zahodnega krila" in da se je s svojim govorom "nehote poklonil" Sorkinu, ki ga smatra za "enega največjih političnih tekstopiscev, kar smo jih kdaj videli".