Joe in Jill Biden se v Belo hišo selita 20. januarja. Foto: Reuters
Joe in Jill Biden se v Belo hišo selita 20. januarja. Foto: Reuters

Članek je delo Josepha Epsteina, 83-letnega pisatelja in akademika, ki je Bidnovo označil za "punči", njen doktorat s področja izobraževanja pa primerjal s častnimi diplomami, ki jih podeljujejo zvezdnikom. "'Dr. Jill Biden' zveni goljufivo, da ne rečem malce komično," je zapisal.

A uporabniki družbenih medijev so članek po večini obsodili, češ da odraža seksistične nazore, s katerimi so soočene številne ženske v akademskem svetu.

Sorodna novica Jill Biden – prva prva dama v 231 letih, ki bo obdržala svojo službo

69-letna Bidnova, ki uporablja svoj doktorski naziv tudi na Twitterju, je doktorirala leta 2007 na univerzi v Delawaru na temo uspešnosti študentov v državnih kolidžih. Ima tudi dva magisterija in bo tako ena najbolj izobraženih prvih dam v zgodovini ZDA, ko njen mož Joe Biden 20. januarja priseže.

"Moder mož je nekoč rekel, da se nihče ne bi smel imenovati 'doktor', razen če je pomagal spraviti na svet otroka," je zapisal Epstein. "Razmisli o tem, dr. Jill, in opusti doktorski naziv. Pozabi na malo vznemirjenje imenovati se dr. Jill in se zadovolji raje z večjim vznemirjenjem, da boš naslednja štiri leta živela v najboljšem socialnem stanovanju na svetu kot prva dama Jill Biden," je sklenil.

Bidnovi v bran tudi hčerka Martina Luthra Kinga ml.

A hitro je sledil besedni napad na Epsteina. Med tistimi, ki so podprli Bidnovo, je tudi Bernice King, najmlajša hčerka borca za pravice temnopoltih Martina Luthra King mlajšega. "Moj oče je bil doktor, ne pa tudi zdravnik. In od njegovega dela je imelo človeštvo ogromne koristi. Tako kot od tvojega," je na Twitterju sporočila prihodnji prvi dami.

Jill Biden, ko je kot druga dama ZDA pred leti obiskala študente ameriškega centra v Vietnamu. Foto: Bela hiša
Jill Biden, ko je kot druga dama ZDA pred leti obiskala študente ameriškega centra v Vietnamu. Foto: Bela hiša

Doug Emhoff, mož prihodnje podpredsednice Kamale Harris, pa: "Dr. Biden si je svoje diplome prislužila s trdim delom in odločnostjo. Predstavlja navdih meni, svojim dijakom in Američanom po vsej državi. Takega članka ne bi nikdar napisali o moškem."

"Tako sem sita načina, kako šovinistični moški v medijih govorijo o izobraženih, uspešnih ženskah, kot je Jill Biden," pa se je razhudila Meghan McCain, hčerka pokojnega republikanskega senatorja in Bidnovega prijatelja Johna McCaina.

Univerza Northwestern, kjer je Epstein predaval do leta 2002, pa je sporočila, da "ostro nasprotuje mizoginim nazorom g. Epsteina".

Jill Biden je že takoj po volitvah sporočila, da bo tudi po inavguraciji 20. januarja nadaljevala svojo kariero profesorice angleškega jezika na kolidžu Severne Virginije. Tako bo postala prva prva dama, ki namerava delati zunaj Bele hiše.