Elizabeth Gilbert je s knjigo Jej, moli, ljubi doživela velik uspeh. Foto: EPA
Elizabeth Gilbert je s knjigo Jej, moli, ljubi doživela velik uspeh. Foto: EPA
Julia Roberts
Pozneje jo je v filmski adaptaciji upodobila Julia Roberts. Foto: EPA

Njena romanca je spodbudila generacijo žensk, da so odšle na pot, ki bi jih napolnila tako z novo energijo kot z duševno hrano. Srečni konec pa je spodbudil hollywoodske producente, da so njeno zgodbo spremenili v uspešnico z Julijo Roberts v glavni vlogi. Toda zdaj je Gilbertova priznala, da se ločuje od moža, ki ga je spoznala na Baliju pred desetimi leti, kjer je iskala samo sebe.

"Ločujem se od moškega, ki ga večina od vas pozna pod imenom Felipe, moškega, v katerega sem se zaljubila na koncu popotovanja Jej, moli, ljubi," je zapisala Gilbertova na svoji strani na Facebooku. Z njim je preživela več kot dvanajst let. A razhajata se v prijateljskih odnosih. "Najini razlogi za ločitev so zelo osebni," je še zapisala pisateljica.

Filipe je v resnici Jose Nunes iz Brazilije. Z njim se je poročila leta 2007 in od takrat živela v Frenchtownu, kjer sta včasih vodila trgovino, ki je uvažala oblačila iz Azije. Gilbertova je v svoji zgodbi strnila spomine, kako je pri 32 letih potovala po Italiji, kjer je uživala v tamkajšnji hrani, preživela štiri tedne v Indiji, kjer je ribala tla templjev, in potem prišla na Bali, kjer je našla ljubezen po umazani ločitvi.

Njeno čustveno popotovanje je navdihnilo številne bralce po svetu in spremenilo knjigo spominov v prodajno uspešnico, ki so jo prevedli v več kot 30 jezikov. Na račun uspeha knjige so Gilbertovo uvrstili na seznam stotih najvplivnejših ljudi v letu 2008. Po uspehu knjige je nato napisala še eno o svojem zakonu in pozneje še nekaj krajših zgodbic. Film z Robertsovo sicer ni navdušil kritikov, je pa približal zgodbo novemu občinstvu.