Medtem ko Jessica velja za najnevarnejšo, njenega spremljevalca Justina Timberlaka sploh ne omenjajo. Foto: EPA
Medtem ko Jessica velja za najnevarnejšo, njenega spremljevalca Justina Timberlaka sploh ne omenjajo. Foto: EPA
Beyonce Knowles
Tudi pevka Beyonce velja za eno 'nevarnejših' zvezdnic. Foto: Reuters
Jessica Simpson
Tretje mesto najnevarnejših nevarnih imen po raziskavi podjetje za računalniško varnost McAfee je pripadlo Jessici Simpson. Foto: EPA

Včasih so bile pravi magnet za klik in okužbo računalnika imena igralke tenisa Anne Kournikove, igralke Angelina Jolie in njenega spremljevalca Brada Pitta. Kot pojasnjuje strokovnjak za računalniško varnost Dalibor Cerar, je ta imena v zadnjem obdobju nadomestilo ime igralke Jessice Biel.

"Jessici sledijo Beyonce Knowles, Jennifer Aniston, Tom Brady in Jessica Simpson," še pojasnjuje Cerar, ki se z računalniškimi virusi ukvarja že od leta 1989, ko je napisal svoj prvi protivirusni program.

Uporabnika svetovnega spleta zavedeta tako ime kot slika zvezdnika. "Ime je običajno v naslovu ali vsebini elektronskih sporočil, slike pa na spletnih straneh," razlaga Cerar.

Nevaren tudi kralj popa
Julija so se množično pošiljala sporočila, ki so vsebovala sliko Michaela Jacksona in povezavo, na kateri naj bi se nahajala posebna spominska stran. Vendar se je ob obisku te povezave na računalnik prenesla datoteka MichaelJackson.jpg.exe . "Če imajo uporabniki izklopljeno prikazovanje podaljškov, potem ne vidijo, da gre dejansko za datoteko vrste .exe, temveč vidijo samo prvi del (.jpg). Tako lahko zmotno mislijo, da gre za slikovno datoteko," opozarja Cerar.

Na udaru tudi trenutni pereča vprašanja
Posebno nevarna so tudi neznana elektronska sporočila, ki vsebujejo zadeve tematsko prilagojene trenutnemu dogajanju. V ZDA so trenutno popularna sporočila z zadevami, povezanimi s požari v Kaliforniji.

Poleti so bila pogosta tudi sporočila, ki naj bi vsebovala informacije o virusu prašičje gripe. "Pripeta je bila datoteka 'Novel H1N1 Flu Situation Update.exe', ki je odprla Wordov dokument z informacijami o gripi, v ozadju pa se je na računalnik namestil tudi vohunski program, ki beleži vse pritisnjene tipke," pojasnjuje strokovnjak.

Z nezavednim klikom na škodljivo povezavo se večinoma prikaže vmesna stran, na kateri se nahaja fotografija znane osebe in povezava, ki je spominja na video YouTube. Ko uporabnik klikne na povezavo, se prikaže obvestilo, da je za ogled treba namestiti dodatni program. "Ta dodatni program pa je dejansko okužen in običajno po zagonu omogoča dostop do računalnika na daljavo in krajo podatkov, predvsem raznih gesel," še pojasnjuje Cerar.