Lagerfeld se na izjave Boocka še ni odzval. Foto: Reuters
Lagerfeld se na izjave Boocka še ni odzval. Foto: Reuters
Karl Lagerfeld
Nemški oblikovalec, ki je med drugim tudi kreativni direktor modne hiše Chanel, pred svoj fotoaparat uspe zvabiti tudi največje hollywoodske zvezdnike. Foto: EPA
Rdeče brigade
Rdeče brigade v Italiji in RAF v Nemčiji so uporabljali podobna sredstva - eno najbolj pogostih so bile ugrabitve. Foto: EPA

To je približno 30 let pozneje razkril nekdanji član levičarskega RAF-a (Frakcija rdeče armade) Peter-Juergen Boock, ki je nedavno po 17 letih prišel iz zapora. Sedel je zaradi svoje vloge v RAF-u, ki je v 70. letih teroriziral Zahodno Nemčijo.

Bodo spet odprli preiskavo?
Boockovo priznanje, da so hoteli ugrabiti legendarnega nemškega oblikovalca Lagerfelda, je pretreslo Nemčijo. Ker je Boock priznal še marsikaj, nekateri zdaj zahtevajo vnovično preiskavo dogodkov iz leta 1977, ki je v Nemčiji znano kot "nemška jesen" - RAF je takrat s serijo ugrabitev (tudi Lufthansinega letala) in z umorom državnega tožilca Nemčijo spravil v politično krizo.

Lagerfeld je bil na spisku
Peter-Juergen Boock je za nemško revijo Der Spiegel povedal, da je imel RAF spisek ljudi, ki so jih nameravali ugrabiti, nato pa za njih zahtevati odkupnino. Z denarjem bi nato poskušali spraviti iz zapora člane RAF-a. Ker je bila Lagerfeldova družina bogata, Karl pa je bil takrat že uveljavljeno ime v modni industriji - bil je kreativni direktor modne hiše Chloe -, se je znašel med potencialnimi kandidati za ugrabitev. "Razmišljali smo, da bi ugrabili lastnika tovarne perila Palmers in Karla Lagerfelda. Oba sta bila bogata, zato so naši ljudje zbirali podatke o obeh," je pojasnil Boock, ki pa ni povedal, zakaj načrta jeseni 1977 niso nikoli uresničili.

Teroristi so hromili Nemčijo
RAF, ki je znan tudi pod imenom Baader-Meinhof (med ustanovitelji sta bila Andreas Baader in Ulrike Meinhof), naj bi med letoma 1970 in 1991 (uradni konec skupine naj bi se sicer zgodil leta 1998) ubil 34 ljudi. Člani skupine so se opisovali kot "komunistične urbane gverilce, vpletene v oborožen upor", zahodnonemška vlada pa jih je imenovala teroristična skupina. V sedemdesetih so imeli podobno "težavo" tudi Italijani, kjer so državo v t. i. svinčenih letih hromile Rdeče brigade.

Karl gre v Cannes
Karl Lagerfeld izjav nekdanjega terorista Boocka še ni komentiral. 73-letni modni čarovnik, ki je v prostem času tudi fotograf, te dni pripravlja fotografsko razstavo, ki bo na ogled v Cannesu med letošnjim filmskim festivalom. Pred njegov fotoaparat so stopili številni filmski zvezdniki, tudi David Lynch in Isabelle Hupert. Razstavo bodo odprli 23. maja, Lagrefeld pa je napovedal, da se po rdeči preprogi v Cannesu najverjetneje ne bo sprehodil. Karl je svoje fotografije razstavljal že večkrat.

T. T.