Fotografija, ki je sprožila Keirino tožbo. Foto: Daily Mail
Fotografija, ki je sprožila Keirino tožbo. Foto: Daily Mail
Keira Knightley
'Suhica' gor ali dol, Keira je poleg Scarlett Johansson in Jessice Biel vodilni sveži obraz Hollywooda. Foto: EPA
Keira Knightley
Na Oskarjih je blestela v bordo obleki. Foto: EPA

Časopis je pred časom objavil fotografijo britanske lepotice v bikiniju, pod njo pa pripisal: "Če bi ob takih Keirinih fotografijah vedno pripisali tudi zdravstveno opozorilo, bi moja ljubljena hči morda še živela."

Odvetnik mlade zvezdnice Simon Smith je na sodišču v njen zagovor dejal: "Takšen komentar je namigoval, da je krivec za tragično smrt Sophie Mazurek kar Keira." Keira naj bi se nad "popolnoma napačnim" ter "izredno umazanim in napadalnim" napisom zgrozila. Mazurekova je bila 19-letna britanska študentka, ki je po dveh letih boja zaradi motenj hranjenja in anoreksije umrla pred nekaj meseci. Primer je zelo razburkal svetovno javnost.

Pridobivanje mišic in ne hujšanje?
Smith je dodal, da naj bi članek namigoval tudi na to, da je ena najbolj vročih mladih igralk tako postavo dobila z nepravilnim prehranjevanjem in s pretirano telesno vadbo, saj naj bi bil njen cilj biti nenaravno vitka. Le tri dni pred spornim člankom je bil v istem časopisu objavljen še en članek o Keiri z naslovom "To je drobcena, šibka, jokajoča Keira Knightley", ki je pod vprašaj postavil njeno vztrajno zanikanje, da se bori z anoreksijo.

Smith je sodnika Davida Eadyja prepričeval, da je Keira sicer zaradi vlog v akcijskih filmih morala oblikovati svojo postavo in izgubiti tudi kakšen kilogramček, da pa v skrajnosti ni šla. Poleg tega naj njena teža od konca najstniških let nikoli ne bi nihala za več kot nekaj kilogramov in njen stas je glede na višino in spol povsem običajen.

Anoreksijo ima v družini
"Tožilka ni obsedenka s telovadbo in fitnesnapravami, saj se zaveda, da nobeno pretiravanje ni dobro. Že večkrat je javno izrazila zavezanost zdravemu načinu življenja. Poleg tega je z javnostjo delila tudi zelo žalostne zgodbe o anoreksiji v svoji družini, zato ste lahko prepričani, da se, če kdo, prav ona zaveda vseh slabih posledic, ki jih motnje prehranjevanja lahko pustijo na človeku. Pustite jo že enkrat pri miru glede njene teže!"

Keira, ki je bila na sodišču sicer odsotna, je svojo mater Sharman Macdonald pooblastila, da odškodnino 6.000 dolarjev nameni dobrodelni organizaciji BEAT, ki pomaga ljudem s prehranjevalnimi in z duševnimi težavami.