Letos je začel prestižni koncert, na katerem so praznovali platinasti jubilej zdaj že pokojne kraljice Elizabete II. Foto: AP
Letos je začel prestižni koncert, na katerem so praznovali platinasti jubilej zdaj že pokojne kraljice Elizabete II. Foto: AP
Sorodna novica Letos z nazivom počaščena tudi Daniel Craig in Joanna Lumley

Kralj Karl III., ki je prestol zasedel letos, je prvič odobril odlikovanja in imenovanja ob prelomu leta. Tradicionalno britanska kraljeva družina v tem času že od vladanja kraljice Viktorije v 19. stoletju počasti številne ljudi z odlikovanji in priznanji za njihovo družbeno angažiranost, med izbrance pa spadajo tudi številne slavne osebnosti.

Preden se staro leto prevesi v novo, je britanski monarh v plemiča povzdignil tudi kitarista britanske rock skupine Queen Briana Maya, ki je letos začel prestižni koncert, na katerem so praznovali platinasti jubilej zdaj že pokojne kraljice Elizabete II. "Na to gledam kot na neke vrste naročilo, da naredimo tisto, kar bi pričakovali od viteza – boriti se za pravico, boriti se za ljudi, ki nimajo glasu," je povedal 75-letnik o tem, da je zaradi svojega prispevka h glasbi in dobrodelnosti, postal vitez.

Tako bo ime glasbenika, ki ima doktorat iz astrofizike, do zdaj pa je ponosno nosil naziv Commander of the Order of the British Empire, v prihodnosti spremljal tudi naziv sir. Na družbenih omrežjih se je za izkazano ljubezen zahvalil vsem svojim sledilcem in obljubil, da se bo potrudil, da bo vreden naziva. Navdušena je tudi njegova žena Anita Dobson, s katero sta poročena že 22 let, saj je s tem postala lady.

V tej kategoriji se mu pridružujejo tudi umetnik Grayson Perry, znan po keramiki in tapiserijah, glasbeni producent Robin Millar, ki je sodeloval tudi z zasedbo Sade, ter britanska politika Julian Knight iz konservativne stranke in Chris Bryant iz opozicijske laburistične stranke. Enako velja za Aloka Sharmeja, ki je bil na čelu podnebne konference ZN COP26.

Polovica s seznama je bila žensk

Britanski veleposlanici v Kijevu in Moskvi Melinda Simmons in Deborah Bronnert sta za zasluge na področju zunanje politike dobili naziv dame, ki je enakovreden viteškemu nazivu sir za moške. Počaščeni so bili tudi drugi uradniki, ki so se ukvarjali z britanskim odzivom na rusko invazijo v Ukrajini. Z enakim nazivom se mora od zdaj naslavljati tudi olimpijska šampionka Denise Lewis, ki je leta 2000 v Sydneyju s konkurenco pometla v sedmeroboju.

Britanke so zmagale. Foto: EPA
Britanke so zmagale. Foto: EPA

Na letošnjem seznamu – sestavijo ga neodvisne komisije, zeleno luč pa morata dati tudi predsednik vlade in kralj – je skupno 1107 ljudi, tudi štiri članice angleške ženske nogometne reprezentance, ki bodo prejele red za zasluge. Letos so namreč Britanke zmagale na evropskem prvenstvu v nogometu.

Medtem ko je bil kapetanki Leah Williamson dodeljen naziv OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire), so Lucy Bronze, Beth Mead in Ellen White postale nosilke naziva MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire). Selektorka reprezentance Sarina Wiegman bo prejela častno priznanje CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) – ker je Nizozemka, uradno ne more dobiti plemiškega naziva.

Najmlajši odlikovanec star 18, najstarejši pa 100 let

Za delo v modni industriji je bila počaščena tudi Mary Quant, ki je pripomogla k večji priljubljenosti minikrila v 60. letih prejšnjega stoletja. Sama že uporablja naziv dame, poseben status Order of the Companions of Honor pa si trenutno lasti le 65 ljudi.

Dara McAnulty, ki prihaja iz Severne Irske, je z 18 leti najmlajši odlikovanec. Okoljevarstveni aktivist bo odlikovanje prejel za prizadevanje za varovanje okolja in delo s starejšimi ljudmi. Najstarejši odlikovanec je 100-letni Peter Davies, ki dela kot prostovoljni bralec na eni od britanskih osnovnih šol.