Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu potekajo praznovanja ob platinastem jubileju, ki zaznamuje 70 let kraljice na prestolu. Praznovanje se je začelo v četrtek, ko se je slovesnosti udeležila tudi kraljica. V petek je nato izpustilo bogoslužje v londonski katedrali svetega Pavla, saj bi bilo zanjo prenaporno. Petkove zahvalne slovesnosti za kraljico se je med drugimi uglednimi gosti udeležil tudi britanski premier Boris Johnson, ki ga je javnost izžvižgala.

V petek, na tretji dan praznovanj, je potekala velika konjska dirka v Epsom Downsu. Kraljica, sicer velika ljubiteljica konj – enega ji je ob jubileju podaril tudi francoski predsednik Emmanuel Macron – je izpustila tudi to prireditev. Kraljico je na dogodku zastopala hči, princesa Anne.

Praznovanja potekajo tudi na Severnem Irskem, kjer se mudita kraljičin najmlajši sin, princ Edvard, in njegova žena Sophie. Princ William in žena Kate medtem obiskujeta praznovanja v Walesu.

Četrtega otroka kraljice Elizabete II., princa Andrewa, na praznovanjih ni. Uradno je bil pozitiven na testu na novi koronavirus, tudi sicer pa so ga v zadnjem času povezovali s pedofilskimi spolnimi zlorabami, zato njegova udeležba ni bila pričakovana.

Vrhunec dneva večerni zvezdniški koncert

Vrhunec dneva se obeta pri Buckinghamski palači s t. i. platinasto zabavo, ki jo prireja BBC, in bo postregla z zvezdniško zasedbo.

Med drugim bodo nastopili Diana Ross, Alicia Keys, Rod Stewart, Duran Duran in Andrea Bocelli. Okoli 22.000 obiskovalcev bosta na večernem koncertu ločeno nagovorila prestolonaslednik Charles in njegov sin, princ William.

Navdušenka nad monarhijo pred Buckinghamsko palačo. Foto: Reuters
Navdušenka nad monarhijo pred Buckinghamsko palačo. Foto: Reuters

Lilibet upihnila prvo svečko

Hči Harryja in Meghan, Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor, medtem praznuje prvi rojstni dan. Britanska kraljica Elizabeta II. naj bi se ob tem z njo osebno srečala.

Britanski časopis Sun piše, da sta se deklica in njena 96-letna prababica sicer v živo srečali že pred današnjo uradno avdienco. Fotografij z domnevnega snidenja ni, saj Harry in Meghan otroka skrbno varujeta pred fotografskimi objektivi.

Princesa Sophie v Belfastu. Foto: Reuters
Princesa Sophie v Belfastu. Foto: Reuters

Elizabeta II. naj bi pravnukinjo tako spoznala že v prejšnjih dneh, ko sta vojvoda in vojvodinja susseška, Harry in Meghan, prispela v Združeno kraljestvo, kjer je vse v znamenju kraljičine 70-letnice vladanja.

Mala Lilibet sicer prvič obiskuje domovino svojega očeta, ki se je po poroki z Meghan Markle odrekel kraljevim nazivom in dolžnostim. Družina, član katere je še triletni Archie, že dobri dve leti živi v ZDA.

Udeležba Harryja in Meghan na platinastem jubileju med številnimi Britanci vzbuja upanje, da bodo člani kraljeve družine dokončno zakopali bojne sekire, saj naj bi predvsem Harryjeva oče in brat, princ Charles in princ William, še vedno gojila zamere zaradi njegovih ostrih kritik in obtožb britanske monarhije.