Zaradi strogih ukrepov krajica na večini javnih dogodkov v zadnjih dveh letih nastopa precej osamljena. Foto: AP
Zaradi strogih ukrepov krajica na večini javnih dogodkov v zadnjih dveh letih nastopa precej osamljena. Foto: AP

Še prejšnji teden so na britanskem dvoru zagotavljali, da letos božično kosilo zagotovo bo, zdaj pa so si očitno premislili. Z dvora je namreč prišlo sporočilo, da bo kosilo tudi letos odpadlo zaradi pandemičnih razmer. Kosilo je običajno nekaj dni pred božičem, preden se družina za praznike umakne v rezidenco Sandringham.

Sorodna novica Kraljica Elizabeta bo zaradi poškodbe izpustila tudi nedeljsko spominsko mašo

"Gre za popolnoma preventivno odločitev, saj bi organizacija kosila ogrozila preveč ljudi in njihove božične načrte" so zapisali v izjavi za javnost. Poleg otežene organizacije je eden od razlogov za odpoved kosila večanje okužb v državi, zaradi katerega je vlada pozvala vse državljane, da med prazniki čim bolj zmanjšajo število stikov in ostanejo doma. Ob tem bi razkošna božična gostija kraljice verjetno naletela na precej kritik in negodovanja.

Kraljica bo tako božič, tako kot večino pandemije, preživela v gradu Windsor, kjer živi v skoraj popolnoma zaprtem mehurčku. Zadnje mesece se sicer pojavljajo vedno nova namigovanja, da z zdravjem kraljice ni vse v redu, ki jih odpoved kosila gotovo ne bo pomirila. Bo pa letošnji božič za kraljico pomenljiv še v enem pomenu, saj bo to prvo praznovanje po smrti njenega moža in dolgoletnega življenskega sopotnika princa Philipa.