Elton John na koncertu ob kraljičinem diamantnem jubileju leta 2012. Foto: EPA
Elton John na koncertu ob kraljičinem diamantnem jubileju leta 2012. Foto: EPA

Peta sezona serije Krona (The Crown), ki od leta 2016 upodablja desetletja življenja kraljice Elizabete II., ki je prestol prevzela leta 1952, je že od lanskega leta v produkciji, trenutno pa snemajo šesto in hkrati zadnjo sezono. V Barceloni naj bi danes sicer snemali prizor iz obdobja, ko je v Parizu leta 1997 tragično umrla princesa Diana – špansko ulico so preoblikovali tako, da spominja na pariško. Načrtovano snemanje so se ustvarjalci zaradi smrti britanske monarhinje odločili začasno prekiniti.

Snemanje je v Španiji začasno prekinjeno. Foto: EPA
Snemanje je v Španiji začasno prekinjeno. Foto: EPA

"Krona je ljubezensko pismo kraljici in trenutno nimam dodati ničesar, le tišino in spoštovanje," je dejal avtor serije Peter Morgan v izjavi za Deadline in dodal, da iz spoštovanja do pokojne monarhinje načrtujejo vsaj teden dni dolg premor. Režiser Stephen Daldry je sicer že v preteklosti dejal, da so pri Netflixu zasnovali načrt, kako ravnati v primeru njene smrti. Poimenovali so ga kar Operacija London Bridge – že desetletja spisan protokol za ravnanje po kraljičini smrti.

Ni še znano, ali bo predzadnja sezona luč sveta še vedno ugledala jeseni, zadnja sezona pa naj ne bi upodobila sedanjih dogodkov.

"Njena smrt pomeni konec dolgega in edinstvenega poglavja v zgodovini Združenega kraljestva in sveta"

Kraljica Elizabeta II. je v času svojega življenja spoznala veliko zvezdniških imen, zato je tudi zvezdniški svet pretresla novica, da je umrla britanska monarhinja, ki je na prestolu sedela kar 70 let. Med drugim se ji je poklonil tudi britanski glasbenik Elton John. "Bila je navdihujoča oseba, državo je z milino, spodobnostjo ter pristno toploto in skrbjo vodila skozi najsvetlejše in najtemnejše trenutke," je dejal in dodal, da je bila plemkinja velik del njegovega življenja, odkar je bil majhen.

Tudi zasedba Duran Duran je v spomin na umrlo kraljico zapisala nekaj besed. "Svoje življenje je posvetila ljudem in bila vzor svetu. Videla je spremembe, ki si jih ne moremo zamisliti. Uspešno se je spopadla z izzivi. Njeno življenje je bilo izjemno," so dejali člani britanske skupine in njenim najbližjim izrazili sožalje. "Njena smrt pomeni konec dolgega in edinstvenega poglavja v zgodovini Združenega kraljestva in sveta," so še dodali, poroča Billboard.

Žalujejo tudi legendarni The Roling Stones, Mick Jagger je zapisal, kako se spominja, da je kot otrok na televiziji gledal utrinke s kraljičine poroke. "Spominjam se je kot lepe mlade ženske in kot ljubljene babice naroda," je še povzel 79-letni glasbenik. Yoko Ono in njen sin Sean sta jo oklicala za "močno žensko, ki je 70 let kraljevala pošteno, dostojanstveno in sočutno".

Užaloščen je tudi Ozzy Osbourne, ki je s težkim srcem priznal, da se mu "misel na Anglijo brez kraljice Elizabete II. zdi pretresljiva". Tudi Stevie Nicks je delila nekaj misli o monarhinji: "Bila je zelo pametna in lepa, vsem genialnim moškim, ki so jo obdajali, je dala vedeti, da je kraljica, oni pa ne. 70 let je vsem ženskam kazala, kako močne so lahko," je zapisala ameriška pevka in jo opisala kot "nepozabno žensko".

Harry Styles je med koncertom v New Yorku okoli 20.000 oboževalcev pozval, da kraljici Elizabeti II. posvetijo bučen aplavz, pogrešal jo bo tudi igralec Daniel Craig, ki se je sicer monarhinji leta 2012 pridružil pri snemanju skeča za olimpijske igre v Londonu.

Žalujočim so se pridružili tudi Jon Bon Jovi, Victoria Beckham, Janet Jackson, Barbra Streisand, Annie Lennox, Nicki Minaj in Bebe Rexha.