Alice Cooper se v javnosti redno pojavlja v družbi strah vzbujajočega udava. Foto: EPA
Alice Cooper se v javnosti redno pojavlja v družbi strah vzbujajočega udava. Foto: EPA
Jo Calderone ali Lady Gaga, preoblečena v moškega. Foto: EPA

Njuna glasbena sloga se sicer zelo razlikujeta, a imata veliko skupnega: oba v svoje nastope dodajata velik odmerek teatralnosti in na odru izživljata svoje fantazije (in nočne more).

Obožujeta dramo in preoblačenje
Cooperja, na primer, že od zgodnjih 70. let prejšnjega stoletja na odru spremlja prava giljotina s čisto pravim okrog 20 kilogramov težkim rezilom, pogosto se znajde le nekaj centimetrov od njegove glave, na odru pa se je tudi že obesil s pravo vrvjo. Redno se pojavlja z udavom okrog vratu.

Gagini podvigi na odru so sicer manj nevarni, a prav tako razvpiti, njene oprave pa so včasih že kar "zunajzemeljske". Na lansko podelitev MTV-jevih videonagrad je prišla v obleki iz surovega mesa, letos pa se je prelevila v svoj moški alter ego, Joja Calderoneja, in v vlogi zdržala ves večer. Na letošnjo podelitev grammyjev so jo prinesli v velikanskem jajcu.

Ko Alice ni na odru, Vincent igra golf
V resničnem življenju pa sta Vincent Furnier in Stefani Germanotta (takšni sta rojstni imeni Cooperja in Gage) zelo drugačna od svojih javnih osebnosti, pravi 63-letni Cooper. "Ustvarila je lik Lady Gaga in zanj napisala pesmi, tako kot jaz pišem pesmi za Alicea. A ko jo spoznaš stran od odra, ni čisto nič podobna tej osebi ... in tudi jaz nisem svojemu liku."

Ko se ne ukvarja z glasbo, je Cooperja mogoče najti na golfigrišču, baje namesto 'gotske' oprave z razmazano maskaro nosi čisto običajna oblačila za igranje golfa. 13. septembra bo izdal album Welcome 2 My Nightmare, nadaljevanje njegovega izjemno uspešnega soloalbuma Welcome to My Nightmare iz leta 1975.