Pevka nekdanje zasedbe Fugees, katere največja uspešnica je pesem Killing Me Softly, je junija lani priznala, da med letoma 2005 in 2007, ko je zaslužila 1,8 milijona ameriških dolarjev, ni poravnala dohodnine. Foto: EPA
Pevka nekdanje zasedbe Fugees, katere največja uspešnica je pesem Killing Me Softly, je junija lani priznala, da med letoma 2005 in 2007, ko je zaslužila 1,8 milijona ameriških dolarjev, ni poravnala dohodnine. Foto: EPA
Lauryn Hill
Po zaključku zaporne kazni bo Hillova eno leto na pogojnem izpustu, prve tri mesece pa bo morala prestati v hišnem priporu. Foto: EPA

Predstavnik ameriške uprave zaporov je povedal, da se je pevka zglasila v zaporu z najnižjo stopnjo varovanja v Danburyju v ameriški zvezni državi Connecticut, kjer zaporniki živijo v sobah, podobnih tistim v študentskih domovih, od njih pa se pričakuje, bodo opravljali manjša dela, kot je vrtnarjenje.

Po prestani zaporni kazni bo Hillova eno leto na pogojnem izpustu, prve tri mesece pa bo morala preživeti v hišnem priporu.

Pevka nekdanje zasedbe Fugees, katere največja uspešnica je pesem Killing Me Softly, je junija lani priznala, da med letoma 2005 in 2007, ko je zaslužila 1,8 milijona ameriških dolarjev, ni poravnala dohodnine - zaradi tega prekrška ji je grozila triletna zaporna kazen.

Preostanka denarja ni nikoli nakazala
Večer pred izrekom sodbe je pevka, ki ima kar šest otrok, le nabrala denar in na državni račun nakazala 50.000 dolarjev. Ves čas je vztrajala, da bo preostanek denarja do zahtevane polmilijonske vsote zbrala s podpisom pogodbe z novo založbo, toda do samega podpisa ni prišlo, saj Hillova ni končala studijskega dela.

Hillova je ves čas trdila, da je bil osrednji razlog, zakaj ni plačevala davkov, varovanje družine. Namreč prav med letoma 2005 in 2007 so se - tako pravi sama - pojavile številne smrtne grožnje, ki so bile uperjene proti njej in njeni družini.

Kariera v zatonu
Lauryn je po razpadu The Fugees (za razpad skupine naj bi bila kriva njena nikoli javno priznana ljubezenska zveza z glasbenim kolegom iz skupine Wyclefom Jeanom) in izdaji samostojnega albuma kmalu postala nezadovoljna z glasbeno industrijo.

Svoj zadnji samostojni album je izdala leta 2001, prejšnji mesec pa je le predstavila svoj prvi singel po nekaj letih, skladbo Neurotic Society. "To je pesem, ki sem jo bila prisiljena takoj dati v javnost, saj mi grozi zakonski rok," je takrat zapisala.