LeBron James je organizacijo ustanovil s kolegi zvezdniki iz sveta zabave in športa. Foto: AP
LeBron James je organizacijo ustanovil s kolegi zvezdniki iz sveta zabave in športa. Foto: AP

Kot obljubljajo, jim bodo pomagali poplačati sodne dolgove in pristojbine, da bodo tako lahko oddali svoj glas na novembrskih predsedniških volitvah.

More Than A Vote, organizacija, ki jo je James s kolegi ustanovil po smrti Georgea Floyda v Minneapolisu, je napovedala, da bo donirala 100.000 dolarjev za plačilo zaostalih dolgov nekdanjih zapornikov, da bi bili tako upravičeni do registracije, poroča Politico.

Sredstva bodo šla Floridski koaliciji za povrnitev pravic (FRRC), ki je leta 2018 uspešno zlobirala ustavne spremembe, s katerimi so na Floridi odpravili odvzem volilne pravice osebam s policijsko kartoteko.

"Vaša volilna pravica ne bi smela biti pogojena s tem, ali lahko plačaš, da jo uveljavljaš," je v pisni izjavi dejal član organizacije More Than A Vote, član košarkarske ekipe Miami Heat Udonis Haslem.

Partnerstvo bo pomagalo zagotoviti, da "bodo nekdanji zaporniki, ameriški državljani, od tega številni temnopolti, lahko plačali svoje dolgove in se prijavili v volilni register za volitve 2020 in vse nadaljnje", navajajo.