Foto: EPA
Foto: EPA

James je vodil ekipo Los Angeles Lakers do naslova prvaka Lige NBA za svoj četrti šampionski prstan, izkazal pa se je tudi z dobrodelno pomočjo in v akciji za volilno pravico v času letošnjega izbora predsednika ZDA.

James je kot prvi športnik doslej po letih 2012 in 2016 omenjeno nagrado prejel tretjič. Doslej je bil z dvema izenačen na čelu z ameriškim golfistom Tigerjem Woodsom (1996 in 2000).

Naomi Osaka. Foto: EPA
Naomi Osaka. Foto: EPA

Osaka je letošnja zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, kjer je nastop izkoristila za protest proti rasni nestrpnosti v ZDA. Teniška igralka, katere starši izhajajo s Haitija in Japonske, je na igrišče prišla z obrazno masko, na kateri je bilo ime Breonna Taylor, Afroameričanke, ki jo je policija ubila letos marca v njenem stanovanju v Kentuckyju. "Tenis gledajo ljudje po vsem svetu in če sem s to potezo vzbudila vsaj malo pozornosti, sem dosegla svoj namen."

Vsi nagrajenci so bili sicer med najbolj aktivnimi v podporo gibanju za pravice temnopoltih, ki so se s posebnim gibanjem začele po smrti Georga Floyda zaradi policijskega nasilja.

Igralec ameriškega nogometa Duvernay-Tardif je začel v napadu ekipe ameriškega nogometa Kansas City Chiefs, ki je osvojila Super Bowl. Ker je zdravnik, pa je po izbruhu pandemije novega koronavirusa slekel tekmovalno uniformo, oblekel zdravniško haljo in pomagal v bolnišnicah. V zmagoviti ekipi Chiefs je bil tudi Patrick Mahomes, ki je prav tako prejel omenjeno nagrado.

"Omenjena peterica se je izkazala v letu 2020 in bila prvak v vsem pomenu te besede, prvak na igrišču in tudi na drugih področjih življenja," je v obrazložitvi zapisal Sports Illustrated.