Leonardo DiCaprio bo postal predstavnik kampanje za ohranjanje indijskih tigrov. Foto: EPA
Leonardo DiCaprio bo postal predstavnik kampanje za ohranjanje indijskih tigrov. Foto: EPA

DiCaprio in indijski okoljski minister Džajram Rameš sta se v New Yorku srečala pod okriljem Zveze narodov deževnih gozdov. Dogovorila sta se, da bo zvezdnik prišel v Indijo in se vključil v prizadevanja za ohranitev indijskih tigrov, so potrdili z ministrstva. Letos se je v kampanjo za zaščito tigrov vključil že bollywoodski igralec Amitabh Baččan.

Lov na tigre nezakonit
Ogrožena populacija indijskih tigrov je od leta 2002, ko naj bi živelo še 3.700 predstavnikov te vrste, do danes upadla na borih 1.350 tigrov. Indijski premier Manmohan Singh je zaradi upadajočega števila tigrov pred dvema letoma vzpostavil urad za preprečevanje divjega lova, s katerim sodelujejo strokovnjaki s policije, okoljskih agencij in carin. Vlada je angažirala celo nekdanje vojake.

A kljub strogim ukrepom so divji lovci lani ubili 32 tigrov, letos pa tri - toliko so jih vsaj našteli pri indijskem Združenju za zaščito divjine. Lov na tigre je nezakonit po vsem svetu, trgovanje z ulovom tigrov pa je prepovedano s sporazumom, ki zavezuje 167 držav, med katere spada tudi Indija. Povpraševanje po ulovu pa je veliko na Kitajskem, Tajskem in v Mjanmaru, kjer v tradicionalni medicini zelo cenijo tigrove kožuhe, kremplje in kosti.