Toše Proeski je na Beoviziji zmagal leta 2003 s pesmijo Čija si. Foto:
Toše Proeski je na Beoviziji zmagal leta 2003 s pesmijo Čija si. Foto:
Anja Rupel
Anja Rupel bo na Beoviziji zapela eno od Tošejevih pesmi. Na Beoviziji so gledalci lahko že videli Alenko Gotar in Anžeja Dežana. Foto: MMC RTV SLO
Marija Šerifović
Marija Šerifović je na lanski Beoviziji zmagala s 24 točkami, to je sedem več kot drugouvrščeni Slobodan Trkulja. Foto: EPA

Poleg Anje bodo Tošejeve pesmi na Beoviziji, na kateri od lani izbirajo srbskega predstavnika za Evrovizijo, med drugim zapeli tudi Leontina Vukomanović, Toni Cetinski, Esma Redžepova, Antonija Šola in Željko Joksimović. Prav nekdanji predstavnik Srbije in Črne gore na Evroviziji je napisal pesem z naslovom Oro za letošnjo favoritinjo festivala Jeleno Tomašević. Ta je na Beoviziji zmagala že leta 2005, takrat s pesmijo Jutro.

Iz Beovizije prek Evropjesme na Evrovizijo
Leto dni pozneje je na Beoviziji slavila skupina Flamingosi. Takratni sistem je določal, da so se Flamingosi z 11 drugimi glasbenimi izvajalci iz Beovizije uvrstili na Evropjesmo - srbsko-črnogorski izbor za pesem Evrovizije. Tam se jim je pridružilo še ducat glasbenih izvajalcev iz Montevizije - črnogorskega predizbora za Evropjesmo.

Na skupnem glasbenem izboru pa se je v centru Sava zgodil škandal. Točke v finalu je dalo šest članov žirije, od katerih je vsak prišel na oder in prebral svoje odločitve. Kmalu se je videlo, da so črnogorski člani žirije mnogo bolj uglašeni, saj so še pred končnim "televotingom" zagotovili zmago črnogorski skupini No name.

Lopovi, lopovi
S to odločitvijo se ni strinjalo občinstvo v dvorani. Ljudje so žvižgali, padale so kletvice, manjkale niso niti besede, ki smo jih bolj vajeni na nogometnih tekmah: "Lopovi, lopovi!" Črnogorski zmagovalci niso upali priti po nagrado, publika pa je na oder s klici privabila srbske Flamingose - zmagovalce telefonskega glsovanja. Ti so morali na odru dvakrat zapeti svojo pesem Ludi letnji ples.

In epilog Evropjesme: Srbija in Črna gora leta 2006 na Evroviziji ni imela svojega predstavnika.

Molitva na dveh vrhovih
Od leta 2007 zmagovalci Beovizije potujejo neposredno na evrovizijski oder. V prvem večeru se 20 pevcev poteguje za finalni večer, kamor se po "televotingu" uvrsti deset izvajalcev. Tudi tam svojo besedo dobijo poslušalci, svoje točke pa doda še strokovna žirija. Lani so vsi uspešno podelili svoje točke, saj je zmagovalka Beovizije Marija Šerifović s pesmijo Molitva postala tudi zmagovalka Evrovizije.

N. G.