Foto: EPA
Foto: EPA

Lila Durka (Durk Devontay Banks) so aretirali le dan po novici, da so za streljanje, v katerem je umrl bratranec konkurenčnega raperja Quanda Ronda, obtožili peterico, povezano z Banksovo hiphop skupino Only The Family (OTF). Leta 2022 naj bi nekateri od obtoženih moških streljali na avto, v katerem so bili Quando Rondo, njegova sestra in njegov bratranec Saviay'a Robinson. Chicago Sun-Times je poročal, da je neimenovani pobudnik vsem, ki so sodelovali v streljanju, ponujal denar in donosne glasbene priložnosti v skupini OTF vsem, ki so sodelovali v streljanju.

Banksu je od leta 2019 uspelo med najboljše albume na Billboardovi lestvici uvrstiti kar šest plošč, v karieri pa je sodeloval z zvezdniki, kot sta Drake in J Cole. 33-letnik iz Chicaga je prejel štiri nominacije za nagrado grammy, februarja pa je nagrado tudi prejel. Njegova skladba All My Life, v kateri sodeluje tudi J Cole, je bila nagrajena kot najboljši melodični raperski nastop leta.

Nasilju v rapu ni videti konca

Aretirani glasbenik je leta 2010 ustanovil OTF, skupina pa je od takrat pomemben del mestne raperske scene. Organi pregona trdijo, da je pet obtoženih moških, ki so bili povezani z Banksovo skupino, organiziralo streljanje v Los Angelesu leta 2022 kot neposredno maščevanje za smrt vzhajajoče raperske zvezde in člana OTF-ja Kinga Vona leta 2020. Umora mladeniča je bil takrat obtožen prijatelj Quanda Ronda, vendar so bile obtožbe opuščene, Rondo pa nikdar ni bil aretiran ali obtožen.

Na začetku tega meseca naj bi mati še enega čikaškega raperja, FBG Ducka, vložila tožbo, v kateri obtožuje Lila Durka, OTF in Kinga Vona, da so bili vpleteni v njegov umor leta 2020.