Lindsey Vonn - na vrhu sveta. Vsaj poklicno. Foto: Screenshot Facebook
Lindsey Vonn - na vrhu sveta. Vsaj poklicno. Foto: Screenshot Facebook
Vonnova se je na novico nemudoma odzvala na svoji Facebook strani. Foto: Screenshot Facebook

Kot je sporočila ameriška davčna uprava (IRS), je 2. aprila proti 27-letni Vonnovi in njenemu zdaj že skoraj nekdanjemu soprogu Thomasu Vonnu vložila pravico do zaplembe 1.705.437 ameriških dolarjev - Lindseyjin davek za leto 2010, ko je na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojila zlato medaljo.
Novico je prvi objavil The Detroit News, Vonnova pa je časniku po objavi poslala elektronsko pismo, v katerem je zapisala, da namerava vsoto takoj plačati. "Nobena skrivnost ni, da je bilo moje lansko leto zunaj belih strmin polno osebnih izzivov. To sem izvedela šele pred kratkim in nemudoma sem ukrepala, da zadevo popravim. Vse sem že uredila, da v celoti plačam dolg," piše.

Je pa Vonnova o zadevi pisala tudi na svoji strani Facebooka, kjer ji zvesto sledi skoraj pol milijona oboževalcev. "Razočarana sem nad stanjem. Šele nedavno sem izvedela za dolg in sem storila vse, kar je v moji moči, da ga takoj poravnam. Denar, ki ga dolgujem, je bil za davčno leto 2010, za katerega sem napoved pravočasno vložila in v celoti plačala. To je pomembna lekcija zame. Da nisem imela nadzora nad svojimi financami in da sem se zanašala na nekoga drugega, za katerega sem verjela, da dela v mojo korist, je bila napaka, in to napaka, ki je ne bom ponovila. Lv"
Komentatorji Lindsey v bran
Komentarji - 330 jih je -, ki so jih pod statusom Vonnove objavili njeni oboževalci, so razumevajoči in smučarsko šampionko podpirajo. "Ne moreš vsega sama. Na žalost te ljudje včasih razočarajo. A ne moreš pustiti, da te to ustavi, da ne bi prosila ljudi za pomoč. Tako pač je. Težava z IRS je, da poznajo samo svojo pot, sicer adijo. Vso srečo," je zapisal neki oboževalec. Spet drugi pa: "Drži se. Uspelo ti bo preživeti to težko situacijo. Če obstaja dobra plat tega, je to ta, da se ti je to zgodilo, ko si na vrhuncu dobičkarske moči, in ne pet ali deset let po koncu kariere v svetovnem pokalu."

Čeprav je Vonnova daleč največja zaslužkarica v belem cirkusu (v letošnji sezoni je tako zaslužila 458.256 evrov, medtem ko drugouvrščena Tina Maze zaostaja že za 238 tisočakov), pa večina njenega premoženja prihaja iz dobičkonosnih sponzorskih pogodb. Med njenimi sponzorji tako najdemo Red Bull, Rolex, Kohl's, Under Armour in Vail Resorts.
Vonnova je letos sicer postavila nov mejnik v ženskem alpskem smučanju, zasebno pa se še vedno ukvarja z ločitvijo od Thomasa Vonna, ki je več let deloval kot njen menedžer in trener. O ločitvi mediji veliko poročajo, Vonnova pa je o njej povedala, da se z njo ukvarja že dolgo časa.