Poročena sta bila od leta 1994. Foto: AP
Poročena sta bila od leta 1994. Foto: AP

Ločitvene papirje sta podpisala na sodišču v Washingtonu, finančne podrobnosti razhoda pa niso znane.

Eden najbogatejših parov na svetu je maja prek Twitterja sporočil: "Po veliko razmisleka in veliko dela v najinem odnosu sva se odločila, da končava najin zakon. Ne verjameva več, da lahko skupaj rasteva kot par." Par ima tri otroke.

Kljub ločitvi sta zagotovila, da bosta še naprej skupaj opravljala dobrodelno delo. Njuna fundacija Bill & Melinda Gates Foundation, ki ima sedež v Seattlu, je v zadnjih dveh desetletjih namenila več kot 50 milijard ameriških dolarjev za boj proti revščini in različnim boleznim, saj je donirala obsežna sredstva za zdravljenje malarije in otroške paralize, razvoj cepiv in zmanjšanje podhranjenosti otrok. Samo lani je za lajšanje posledic pandemije covida-19 sklad namenil 1,75 milijarde dolarjev pomoči.

Melinda French Gates je v zadnjem času veliko časa in denarja namenila boju proti spolni neenakosti, pri katerem je združila moči z MacKenzie Scott, nekdanjo ženo ustanovitelja spletnega velikana Amazon Jeffa Bezosa. Skupaj sta za izboljšanje stanja na tem področju namenili 40 milijonov dolarjev.

Sorodna novica Bill in Melinda Gates se po 27 letih ločujeta

Od računalnikov do filantropije

Bill Gates je bil v 70. letih prejšnjega stoletja eden od soustanoviteljev največjega računalniškega podjetja Microsoft in dolga leta najbogatejši človek na svetu. Po Bloombergovi lestvici je bilo februarja njegovo premoženje vredno 137 milijard dolarjev.

Bill in Melinda sta se spoznala v službi, saj se je Melinda Microsoftu pridružila kot produktna vodja leta 1987, zbliževati pa sta se začela na eni od poslovnih večerij v New Yorku istega leta. Kot je v dokumentarnem filmu za Netflix pojasnil Bill Gates, "nama je bilo zelo mar drug za drugega in tako sta bili samo dve možnosti: ali se ločiva ali pa se poročiva". Poročila sta se leta 1994 na havajskem otoku Lanai.

65-letni Bill Gates je lani izstopil iz uprave Microsofta, da bi se posvetil človekoljubnim dejavnostim.