Veljal naj bi za velikega zagovornika francoske vinske industrije. Foto: AP
Veljal naj bi za velikega zagovornika francoske vinske industrije. Foto: AP

Po svetu je zaokrožil videoposnetek Emmanuela Macrona, ki je sprožil plaz neodobravanja. Na posnetku francoski predsednik namreč proslavlja v garderobi ragbijskega kluba Toulouse, ki je v Parizu premagal La Rochelle. Med slavjem mu je očitno nekdo podal steklenico piva, po nazdravljanju pa ga vsi začnejo spodbujati, naj jo spije na dušek. Ob navdušenih vzklikih trenerja in igralcev mu je to uspelo v 17 sekundah. Ko je spil pivo, je s prazno steklenico ponosno odložil na pult.

"Strupena moškost v političnem vodstvu v eni sliki," je tvitnila Sandrine Rousseau, poslanka Zelene stranke. Tej izjavi je nasprotoval Jean-René Cazeneuve, poslanec Macronove sredinske stranke, ki je dejal, da je na posnetku le predsednik, ki se veseli s 23 igralci in sodeluje pri njihovi tradiciji.

Večina komentarjev je bila osredotočena na Macronovo stališče do alkohola – veljal naj bi za velikega zagovornika francoske vinske industrije. Nekoč je zatrdil, da redno spije kozarec vina za kosilo, pa tudi zvečer. Vinski in alkoholni lobi je "ščitil" tudi tako, da je preprečil poskuse organov za javno zdravje, da promovirajo "suhi januar", poroča Guardian.

Dnevnik Libération je ob tem spomnil, da je Macron leta 2018 povedal, da za mlade ni nevarno pitje vina, temveč prekomerno in prehitro uživanje piva in žganih pijač. Libération je dejal, da Macron zdaj razkazuje svoje "hitro" pitje alkohola. "Kot vzornik ima predsednik odgovornost, da je zgled zdravega vedenja. V tem primeru povezuje šport, zabave in uživanje alkohola v kontekstu možatega pritiska vrstnikov, med katerimi vsi pijejo malo preveč," je dejal Bernard Basset iz dobrodelne organizacije Association Addictions France. K temu je William Lowenstein, zdravnik in specialist za odvisnosti, dodal: "To je neprimerno. Tega ne bi smel narediti pred kamerami."

Nekateri so se obregnili ob znamko piva, ki ga je spil Macron. Corona naj bi bila namreč najljubša pijača pokojnega desničarskega predsednika Jacquesa Chiraca, tako pa so se sprožila ugotavljanja, ali se je politik morda začel nagibati bolj na desno stran. Drugi pravijo, da je želel dokazati, da je ljudski človek – marca so ga namreč med francosko pokojninsko krizo posneli ob pivu v Kinšasi in ga tako obtožili, da nima stika z realnostjo ter je odrezan od vsakdanjih skrbi in težav Francije.