'Ko moje podjetje postane zares uspešno, si neham izplačevati plačo,' je vodilo nekaterih tehnoloških velikanov. Foto: EPA
'Ko moje podjetje postane zares uspešno, si neham izplačevati plačo,' je vodilo nekaterih tehnoloških velikanov. Foto: EPA

S tem sledi trendom med ameriško tehnološko elito - plačo po en dolar na leto si je tako od leta 1997 do svoje smrti izplačeval Applov Steve Jobs, za enak korak so se odločili tudi Oraclov Larry Ellison, Meg Whitman pri Hewlett-Packardu, ustanovitelja Googla Sergey Brin in Larry Page ter še nekateri drugi, ko je njihovo tehnološko podjetje postalo zares uspešno.

Uradno je tako celoletna plača Zuckerberga znašala približno pol manj kot urna postavka delavca, ki v obratu tajvanskega Foxconna za tekočim trakom sestavlja Applove naprave.

Drugi vodilni pri Facebooku pa so lani prejeli precej višje plače - glavna poslovodja Sheryl Sandberg je zaslužila dobrih 16 milijonov dolarjev, glavni finančnik pa dobrih 10 milijonov.

Ocena premoženja: 27 milijard dolarjev
Zuckerberg je lani sicer prejel okoli 650.000 dolarjev, a večino tega zneska je predstavljalo povračilo potnih stroškov in podobno.

29-letnik pa zaradi nizke plače seveda ne bo obubožal - samo lani je namreč z uveljavljanjem delniških opcij zaslužil 3,3 milijarde dolarjev, njegovo celotno premoženje pa pri reviji Forbes ocenjujejo na 27 milijard dolarjev.