Coleen Rooney in Rebekah Vardy sta bili nekoč prijateljici, od jeseni 2020 pa bijeta bitko na sodišču. Foto: AP
Coleen Rooney in Rebekah Vardy sta bili nekoč prijateljici, od jeseni 2020 pa bijeta bitko na sodišču. Foto: AP

Zgodba sega v leto 2019, ko je Coleen, žena upokojenega angleškega nogometnega zvezdnika Wayna Rooneyja, svojo dotedanjo prijateljico Rebekah, ženo nogometaša Jamieja Vardyja, obtožila nenavadne izdaje.

Kot je navedla, je dolgo sumila, da nekdo iz njenega ožjega kroga prijateljev prodaja informacije medijem, predvsem tabloidu Sun. Ker ni vedela, kdo je to, se je lotila pravega detektivskega podviga. Svojim bližnjim je osebno in na družbenih omrežjih "zaupala" izmišljene podrobnosti iz svojega življenja (skupaj menda kar 39 različnih zgodb) in nato čakala, katera izmed njih bo pricurljala v javnost. Na koncu je bila v Sunu objavljena zgodba, ki jo je na Instagramu zaupala Rebekah, s katero sta se spoznali, ker sta obe poročeni z nogometašema.

Mediji so novo dramo "wagic" (angleška okrajšava za besedno zvezo wives and girlfriends, torej dekleta in žene, ki se je uveljavila pred dvema desetletjema, ko so na naslovnicah tabloidov in revij kraljevale številne partnerke nogometnih zvezdnikov na čelu z Victorio Beckham) pograbili, Coleen Rooney pa šaljivo nadeli vzdevek Wagatha Christie (izpeljanka iz besede wag in imena slovite pisateljice kriminalk).

Dolgo trajajoča tožba z nenavadnimi preobrati

Zdelo se je, da je zgodba končana, a je Rebekah Vardy pokazala zobe: obtožbe je odločno zavrnila in proti Coleen Rooney vložila tožbo zaradi obrekovanja. Ta se vleče že lep čas, spremljajo pa jo številni zapleti, ki so približno tako nenavadni, kot je sam razlog za tožbo.

Odvetniška ekipa Coleen Rooney je namreč zahtevala, da se med dokazno gradivo doda tudi telefon, ki ga je uporabljala publicistka in agentka Rebekah Vardy Caroline Watt. Ta naj bi, trdijo odvetniki Coleen Rooney, delovala kot posrednica med svojo stranko in časnikom. Ko je sodišče izdalo poziv za predajo telefona med dokazno gradivo in so ga prišli pristojni iskat, je Caroline Watt zatrdila, da ji je naprava med izletom s čolnom po nesreči zdrsnila iz roke in potonila, torej da ga nima več, dozdajšnje dogajanje v sodni dvorani povzema Guardian.

Zunanji izvajalec "pozabil" geslo, s katerim je zakodiral podatke

To Coleen Rooney in njene ekipe v iskanju pravice ni ustavilo. Znova so se obrnili na sodišče in zahtevali izpisek vseh sporočil, ki jih je Caroline Watt prek aplikacije WhatsApp poslala svoji zvezi na Sunu. Kot je po poročanju Guardiana pojasnil David Sherborne, zastopnik Coleen Rooney, sta Vardy in Watt za to delo najeli "zunanjega izvajalca", neimenovanega strokovnjaka za informacijske tehnologije. A se je spet zapletlo. Ko bi moral omenjeni izvajalec podatke predati sodišču in odvetniški ekipi tožene stranke, je namreč ugotovil, da je "pozabil" geslo, s katerim je zakodiral podatke.

Publicistka preveč bolna in ne želi še enkrat pojasnjevati svojih izjav

Ob tem ima ekipa Rooneyjeve še dodatno težavo. Kljub več zahtevam, da bi na prostor za priče znova sedla Caroline Watt, da bi jo lahko zaslišali še oni, se ta soočenju izogiba s pojasnilom, da "je v krhkem zdravstvenem stanju", čemur je pritrdil tudi forenzični psihiater, ki ga je najela njena ekipa. "Gospa Watt zdaj trdi, da je preveč bolna, da bi prišla na sodišče in sodelovala na navzkrižnem zaslišanju glede dogodkov in obtožb, ki jo zadevajo, bila pa je povsem zdrava, ko je dala prvotno izjavo," je za Guardian dejal Sherborne in dodal, da je prepričan, da Caroline Watt ni bolna, le "spoznala je, da so njene trditve neresnične, in jo je strah nadaljnjih vprašanj". Sodnica je odločila, da zdravniško potrdilo zadostuje in da Caroline Watt ni treba pričati.

Coleen Rooney je na zadnjem zaslišanju v sredo dosegla malo zmago: sodišče je namreč naročilo lastnikom časnika Sun, naj sodišču in nasprotni strani predložijo vso dokumentacijo, povezano s komuniciranjem med Vardy, Watt in novinarjem Suna Andyjem Hallsom, ki je bil avtor enega izmed člankov, povezanih s podtaknjeno zgodbo.

Sodni stroški že krepko v milijone

Kljub vsemu pa je sodnica obe strani znova (kot že večkrat med samim sodnim postopkom, ki se zdaj seli na vrhovno sodišče) pozvala, naj poskusita nesoglasje rešiti na mediaciji. Kot še navaja Guardian, se postopek namreč vleče že zelo dolgo, vpletenih je bilo že toliko različnih izvedencev, da sodni stroški in stroški obeh ekip zastopnikov znašajo že več milijonov funtov.